Σημαντικός αριθμός προηγουμένως άγνωστων αρχαιολογικών μνημείων εντοπίστηκαν γύρω από το Στόουνχεντζ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψηφιακής χαρτογράφησης το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη γνώση περί του διάσημου αρχαιολογικού χώρου.
Στο Stonehenge Hidden Landscapes Project συμμετέχουν το University of Birmingham σε συνεργασία με το Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology, και, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού πανεπιστημίου, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του.
UNIVERSITY OF BIRMINGHAM
Τεχνικές εντοπισμού εξ αποστάσεως και γεωφυσικές έρευνες έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες νέα χαρακτηριστικά, τα οποία πλέον σχηματίζουν τον πιο ακριβή αρχαιολογικό ψηφιακό χάρτη του Στόουνχεντζ που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία αποκαλύφθηκαν στο British Science Festival, περιλαμβάνουν 17 προηγουμένως άγνωστα μνημεία τελετών, τα οποία ανάγονται στην περίοδο κατά την οποία το Στόουνχεντζ απέκτησε τη χαρακτηριστική μορφή του. Δεκάδες τύμβοι έχουν χαρτογραφηθεί με ακρίβεια, περιλαμβανομένου ενός, εποχής πριν το Στόουνχεντζ, με ένα μεγάλο ξύλινο κτίσμα που θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν για τελετές που είχαν να κάνουν με ενταφιασμό νεκρών.
UNIVERSITY OF BIRMINGHAM
Το πρόγραμμα αποκάλυψε επίσης σημαντικές νέες και απρόσμενες πληροφορίες για ήδη γνωστά μνημεία. Κάποιες εκ των πλέον σημαντικών έχουν να κάνουν με το Durrington Walls «super henge», σε μικρή απόσταση από το Στόουνχεντζ. Το συγκεκριμένο τελετουργικό μνημείο, πιθανότατα το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, έχει περιφέρεια άνω των 1,5 χλμ. Νέα έρευνα έδειξε ότι είχε υπάρξει μια προηγούμενη φάση, όταν το μνημείο περιτριγυριζόταν από σειρά μεγάλιθων, ύψους ενδεχομένως μέχρι και τριών μέτρων και μέχρι 60 τον αριθμό- κάποιοι εκ των οποίων πιθανώς να βρίσκονται ακόμα στην περιοχή. Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσθέτει μία νέα διάσταση στο εν λόγω τεράστιο και αινιγματικό μνημείο.
UNIVERSITY OF BIRMINGHAM
Σε συνδυασμό με άλλες αποκαλύψεις, τα αποτελέσματα της έρευνας (που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό προϊστορικών χώρων ενδιαφέροντος, κάποιοι εκ των οποίων φαίνονται να έχουν αστρονομικό ευθυγραμμισμό) επιδεικνύουν το πώς η νέα τεχνολογία διαμορφώνει την εικόνα που έχουν οι αρχαιολόγοι για το Στόουνχεντζ και την ανάπτυξή του μέσα σε μία περίοδο 11.000 ετών.
Τα εν λόγω αποτελέσματα θα παρουσιαστούν εκτενώς σε ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο Operation Stonehenge: What Lies Beneath.