Ευ. Βενιζέλος: Εθνική στρατηγική σε πέντε άξονες

«Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ
Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014 13:18
UPD:15:39
FOSPHOTOS/Giannis Papanikos
A- A A+

Οι επόμενοι μήνες μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το πραγματικό δίλημμα είναι εάν «όλα αυτά που κάνουμε θα πιάσουν τόπο ή αν θα τα θέσουμε υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε πολύ κατω από το μηδέν».

Παρουσίασε μάλιστα πέντε άξονες για την εθνική στρατηγική:

  1. Απαλλαγή από το μνημόνιο

  2. Πολιτική και θεσμική σταθερότητα

  3. Συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας για την απασχόληση

  4. Στήριξη ευπαθών ομάδων

  5. Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας πως το Κίνημα δεν απευθύνεται στο εσωτερικό του, αλλά στην κοινωνία.

«Είμαι πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που προσέφερε πολλά, έκανε όμως και πολλά λάθη. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη...» τόνισε, προσθέτοντας πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει την προσφορά του κόμματος.

«Τώρα δεχόμαστε για τις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε κολαφισμούς και ραπίσματα. Νιώθουμε μεγάλη πίκρα και λύπη αλλά θα μπορούσαμε να ειχαμε κάνει την επιλογή της καταστροφής της χώρας. Δεν κάναμε την επιλογή αυτή. Σηκώσαμε το βάρος μόνοι μας», πρόσθεσε.

AMNAWEBTV

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χώρος για τον Γιώργο Παπανδρέου στη Δημοκρατική Παράταξη και αν αισθάνεται ότι απειλείται από εκείνον, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Υπάρχει χώρος για όλους. Έναν όρο έθεσα: Να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν. Δεν υπονοώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν ψηφίζει. Δεν αισθάνομαι καμιά απειλή από κανέναν και από τίποτα».

Για το αν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει και ηγεσία ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς». «Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται, το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες», συμπλήρωσε. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το συνέδριο θα είναι πολιτικό, όχι οργανωτικό, και η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται προς όλους. Ειδικά για το «Ποτάμι» είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ανέφερε πως ο ίδιος θέλει να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά δεν απέκλεισε να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες νωρίτερα, ενώ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν έχει σημασία η παραταξιακή καταβολή του προσώπου που θα επιλεγεί. «Η χώρα χρειάζεται έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα, να εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια τη χώρα και να κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου. Η χώρα διαθέτει πολλούς ανθρώπους με τις παραπάνω ιδιότητες», σημείωσε.

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «γιατί ο Θεός της Ελλάδας είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία». Είπε μάλιστα πως όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, χρειάζεσαι και τύχη και «μεταφυσική ενίσχυση».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τού καταλόγισε «στείρα» και «κακόπιστη» αντιπολίτευση και διατύπωσε το ερώτημα από πού προκύπτει η βεβαιότητά του ότι θα έρθει πρώτο κόμμα αν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εκβιάζοντας» στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα το πληρώσει αυτός που θα προκαλέσει εκλογές, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν βλέπει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν βλέπει τον εαυτό του υπουργό Εξωτερικών με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, είπε με χιούμορ: «Το όνειρό μου δεν είναι να μείνω αντιπρόεδρος όλων των κυβερνήσεων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στηλίτευσε επίσης τη στάση της Κουμουνδούρου που θέλει όπως είπε, την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε καίρια τα ελληνικά συμφέροντα. Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θέλει να πάρει μόνομερώς μέτρα σε σχέση με το χρέος, με κίνδυνο να γίνει η χώρα «ο αποσυνάγωγος της Ευρώπης».

Σχετικά με τις εξαγγελίες που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχαν συμφωνηθεί όλα -και στη λεπτομέρεια τους- με τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα υπάρξει «αισθητή μείωση» της έκτακτης εισφοράς και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα διαμερίσματα.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι «με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια έντιμη και όσο γίνεται πιο αποτελεσματική συνεργασία, γιατί είμαστε στρατευμένοι στην ίδια εθνική υπόθεση, αλλά ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα».

Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της διοίκησης της Έκθεσης, ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε πολύπλευρη στήριξη στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΘ-Helexpo.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τον ενημέρωσε για τη φυσιογνωμία της 79ης ΔΕΘ και τα θετικά αποτελέσματα της πορείας μετά την ενοποίηση των δύο εταιρειών, καθώς και για τους στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η διεθνοποίηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στις θεματικές εκθέσεις και για τη Γενική Εκθεση τόνισε πως πρέπει να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη ταυτότητα. Επίσης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που του έθεσε η διοίκηση και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να οριστεί ειδική αντικειμενική αξία για το ακίνητο της ΔΕΘ, επειδή είναι ειδικού σκοπού, και να μην ισχύσει η εμπορική αξία στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή