Το κρίσιμο δίμηνο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014 11:51
UPD:15:19
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

«Οδικό χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας μέσα στους επόμενους μήνες παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αμέσως μετά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

A- A A+

Πληθαίνουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης υπέρ του να προχωρήσει ακόμη και μονομερώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφενός στην υλοποίηση του «οδικού χάρτη» των φοροαπαλλαγών που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ, αφετέρου στην άρνηση περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, όπως μετ’ επιτάσεως ζητά η τρόικα και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ.

Για το μεν πρώτο η πορεία της αξιολόγησης το επόμενο δίμηνο και η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2015 είναι τα δύο σημεία-κλειδιά τα οποία μπορεί να ξεκλειδώσουν τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, λέει κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο υπάρχουν φωνές που επιμένουν ότι, ακόμη και σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και η διαπραγμάτευση τραβήξει σε μάκρος, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς σε όσα εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός.

Κι αυτό διότι μέχρι το τέλους του έτους, με βάση και όσα επεσήμανε η τρόικα στο Παρίσι, θα πρέπει να τρέξουν οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το εργοδοτικό lockout κ.ά.

Πολλοί στην Κ.Ο. της Ν.Δ. λένε ότι η πλευρά των δανειστών ζητά από την Ελλάδα να λάβει μέτρα στα εργασιακά που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό. Όμως μια υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τα υπεσχημένα, μοιραία θα μπλοκάρει και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, πολλώ δε μάλλον που υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που δεν θα ενοχλούνταν αν τραβούσε σε μάκρος, από τη στιγμή που είναι εξασφαλισμένη και η χρηματοδότηση της χώρας.

Η κυβέρνηση όμως και προσωπικά ο Πρωθυπουργός «καίγεται στην κυριολεξία», όπως παραδέχεται βουλευτής της Ν.Δ., αφού χωρίς επιτυχή αξιολόγηση και χωρίς την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για την ανεύρεση των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο σχεδιασμό του Μαξίμου η προσφυγή στην εθνική κάλπη είναι ένα σενάριο που θα ενεργοποιηθεί μόνο λόγω της αδυναμίας εκλογής ΠτΔ. Αυτό το κατέστησε σαφές χθες ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τις πρόωρες εκλογές «πολιτική αυτοκτονία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή