Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν αιτήσεις για ονομαστικές ψηφοφορίες σε κρίσιμα άρθρα.
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών επί της αρχής (ψήφισε το άρθρο 5, καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε παρών στα υπόλοιπα), ενώ καταψήφισαν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αποδέχθηκε τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, με την οποία προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα αυστηρότερες διατάξεις για εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικά κίνητρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με το άρθρο 2, που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Μικρασίας, και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Επίσης η Χρυσή Αυγή ζήτησε ονομαστική για τα άρθρα 1, 2 και 3 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Από τη στάση της ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε η Μαρία Ρεπούση, δηλώνοντας «παρών» στο νομοσχέδιο. «Διαχωρίζω πλήρως τη στάση μου από την θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Δηλώνω "παρών" για το όλο σχέδιο νόμου», είπε διευκρινίζοντας ότι καταψηφίζει το άρθρο 2.
Η συζήτηση για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια κυριάρχησε στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διώκεται με τον αντιρατσιστικό νόμο, όχι μόνο η προτροπή και υποκίνηση σε βία, αλλά και η πράξη ρατσιστικής βίας.
Ή εισηγήτριά του Βασιλική Κατριβάνου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από το «πνεύμα Μαπλτάκου», ο οποίος, όπως είπε, το είχε αποσύρει όταν κατατέθηκε. «Καλό είναι να ασχολούμαστε με την ουσία των διατάξεων και ότι με το τι είπε ή έκανε ο Μπαλτάκος», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις και δεσμεύσεις τύπου Μπαλτάκου, όπως είπατε».
Για το σύμφωνο συμβίωσης ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι πως είναι ζήτημα που εμπίπτει στο οικογενειακό δίκαιο και ότι έχει πολλές παραμέτρους. «Δεν είναι μόνο το να συμβιώσουν δυο άνθρωποι, που είναι μία πραγματικότητα. Έχει ζητήματα οικογενειακά, έχει ζητήματα ασφαλιστικά, έχει ζητήματα συνταξιοδοτικά», ανέφερε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάει στη ΔΕΘ και επέλεξε να πάει σε διεθνές συνέδριο στο Κόμο της Ιταλίας.
«Πείτε μου έναν λογικό άνθρωπο που θα είχε την επιλογή να πάει ένα τριήμερο στη Λίμνη Κόμο στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο του πλανήτη με τραπεζίτες, εφοπλιστές και δισεκατομμυριούχους και την άλλη επιλογή να πάει με τον κ. Στρατούλη –τον συμπαθώ ιδιαιτέρως- στη ΔΕΘ και να φωνάζει και θα επέλεγε το δεύτερο. Ποιος θα επέλεγε τη διαδήλωση αντί για τη Λίμνη Κόμο; Προφανώς και ο κ. Τσίπρας δικαίως και σωστά και λογικά επέλεξε τη Λίμνη Κόμο», είπε.
«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές διαδηλώσεις και πορείες και δεν προτιμά τη λίμνη Κόμο. Έχει υποχρεώσεις να συμμετάσχει σε διεθνή φόρουμ γιατί προφανώς αυτό επιτάσσει η ιδιότητά του ως Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που διεκδικεί μάλιστα και τη διακυβέρνηση της χώρας», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας και πρόσθεσε: «Είναι αγωνιστής και στους δρόμους και εκεί που πρέπει πραγματικά για να επιτελέσει το έργο του και το καθήκον του».