Για έξαρση του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης που δεν έχει να κάνει με την αύξηση της οικονομικής μετανάστευσης αλλά με την αύξηση του προσφυγικού ρεύματος έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σκοπός της ενημέρωσης του υπουργού είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης ώστε «να είναι γνώστης του μεγάλου βάρους που σήμερα ο Ελληνικός λαός, οι Ελληνικές Αρχές και το Λιμενικό Σώμα σηκώνουν στους ώμους τους».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος παρέθεσαν αναλυτικά στοιχεία, τόσο της ραγδαίας έξαρσης του φαινομένου, όσο και του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση του.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι «ως Ελληνική Πολιτεία θέλουμε να στείλουμε δύο σαφέστατα μηνύματα. Καταρχάς, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σύνορα μας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι. Θα συνεχίσουμε να τα επιτηρούμε, θα συνεχίσουμε να τα ελέγχουμε, για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, σημείωσε, «δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προσπαθούμε να σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσα και είναι πραγματικά δραματικά τα νούμερα και η αυξανόμενη τάση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης».
Αναφερόμενος μάλιστα, σε συγκεκριμένο περιστατικό είπε ότι «μόνο το βράδυ της Τετάρτης διεσώθησαν από τη θάλασσα 172 άνθρωποι. Παράλληλα περισυλλέγησαν από την Τουρκία 105 άνθρωποι, τους οποίους εμείς εντοπίσαμε μέσα στα θαλάσσια ύδατα της Τουρκίας και ειδοποιήσαμε τις Τουρκικές αρχές να τους περισυλλέξουν. Αυτή είναι η καθημερινότητα και οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που παρά τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και τα περιορισμένα μέσα έχουν καταφέρει να επιτελέσουν το καθήκον τους άριστα».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι επιπρόσθετος σκοπός της συνέντευξης είναι η ανάδειξη του μεγέθους της επιχείρησης η οποία, όπως είπε, «χρηματοδοτείται από τον ελληνικό λαό στη μεγάλη του πλειοψηφία, στηρίζεται από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού ξηράς όλη την τελευταία περίοδο», αλλά και η ανάδειξη του βαθμού επιτυχίας των επιχειρήσεων: «Διότι μόνο τη φετινή χρονιά από την θάλασσα από 1.1.2014, έχουν διασωθεί περίπου 6500 άνθρωποι, σε έναν αριθμό 15.500 ανθρώπων που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας».
Για τους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «έχουν συνδράμει πάρα πολύ με την ενίσχυση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», όμως, πρόσθεσε ότι το καθημερινό κόστος των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, φιλοξενίας και προστασίας θαλασσίων συνόρων, που δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά είναι και ευρωπαϊκά, δυστυχώς πέφτει στις πλάτες του ελληνικού προϋπολογισμού ο οποίος έχει συγκεκριμένα όρια που έχουν τεθεί άλλωστε και από τους ίδιους τους ευρωπαίους μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δανεισμού της χώρας.
O υπουργός Ναυτιλίας, τόνισε ότι μέχρι τώρα το Λιμενικό Σώμα δεχόταν κριτική για απάνθρωπη συμπεριφορά, ενώ, όπως είπε «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συντριπτική, θα έλεγα, σε ποσοστό 99% επιτυχία». «Ακόμα και το 1% μας προβληματίζει, δεν θέλουμε να υπάρξει ούτε μία απώλεια ζωής στη θάλασσα, κάθε απώλεια μας συγκλονίζει αλλά στο μέγεθος του φαινομένου δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε ατύχημα ούτε κάποια κακή εξέλιξη της επιχείρησης της έρευνας επιχείρησης και διάσωσης», ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε ότι παράλληλα με αυτή την αντιμετώπιση του φαινομένου η χώρα έχει πετύχει ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο για την αύξηση των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων. «Το 2014 έχουμε φτάσει στις 13.500 χιλιάδες αναγκαστικές και εθελούσιες απελάσεις και επαναπροωθήσεις και το 2013 σε ένα γενικό σύνολο είχαμε φτάσει τις 26.000» σημείωσε, ενώ, υπογράμμισε ότι το 95% των μεταναστών που προέρχονται από τη Συρία, δεν κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, « που δείχνει ότι οι παράνομοι μετανάστες πλέον αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως σημείο εισόδου και διέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τις τουρκικές αρχές: «Γι αυτό το λόγο έχει προγραμματισθεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον αντίστοιχο της Τουρκικής Ακτοφυλακής που θα γίνει στον Πειραιά στο πλαίσιο των διμερών επαφών. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μέχρι τώρα, μια καλή συνεργασία, τουλάχιστον στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης, η οποία, όμως, με την αύξηση της επιτήρησης θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.