Ράσμουσεν: Η Ρωσία να αποσύρει το στρατό της από την Ουκρανία

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 19:22
UPD:20:33
REUTERS/LAURENT DUBRULE
A- A A+

«Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει του αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

EURONEWS

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε ακόμη από τη Μόσχα «να τερματίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμέας».

Συμμετέχοντες δυτικές ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επέκριναν τη Μόσχα για αποσταθεροποιητική επιρροή στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ προειδοποίησαν πως οι πιέσεις τους θα αυξηθούν αν δεν η Ρωσία δεν αλλάξει τακτική.

EURONEWS

Σημειώνεται πάντως πως η Ρωσία αρνείται ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αντάρτες, όπως και ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία. 

Και αν και, τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο οσο και οι αποσχιστές αντάρτες ανέφεραν πως θα μπορούσε να να επιτευχθεί εκεχειρία την Παρασκευή, πυρά πυροβολικού έπληξαν την πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα τουλάχιστον μία γυναίκα.

Το βράδυ, και το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της με την Ουκρανία στρατιώτες και εξοπλισμό «πολύ πιο ισχυρό απ' ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα» από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Κιέβου και των αποσχιστών ανταρτών.

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων διαθέτουν «μεγάλες δυνατότητες, το δυναμικό καταστροφής τους είναι άνευ προηγουμένου» δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ισχυρή συγκέντρωση πυροβόλων, μια μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιαεροπορικών συστημάτων, μια πιο μεγάλη συγκέντρωση ρουκετών», συνέχισε ο Γουόρεν, σύμφωνα με τον οποίο «περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες» έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων.

«Ανησυχούμε έντονα» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή