Γαλλία: Προϋπόθεση η εκεχειρία για την παράδοση των πολεμικών πλοίων στη Ρωσία

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 16:36
UPD:17:01
REUTERS/STEPHANE MAHE

Πηγή που γνωρίζει καλά την υπόθεση ανέφερε πάντως ότι παρόλο που ανεστάλη η παράδοση του πρώτου Μιστράλ, η ναυπήγησή του συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν.

A- A A+

Προϋπόθεση για να παραδοθούν από τη Γαλλία στη Ρωσία τα ελικοπτεροφόρα πολεμικά πλοία Μιστράλ είναι να τεθεί σε ισχύ εκεχειρία και να επιτευχθεί συμφωνία που θα βάζει τέλος στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Τετάρτη η γαλλική προεδρία γνωστοποίησε ότι αναστέλλεται η παράδοση του ενός από τα δύο Μιστράλ διότι δεν πληρούνται οι όροι για κάτι τέτοιο.

Το πρωί ο Τιερί Μαντόν, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους, εξήγησε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio France Internationale, ότι η Γαλλία θέλει να ασκήσει πιέσεις ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Η απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει ως τον Νοέμβριο την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral στη Ρωσία κινδυνεύει να κοστίσει στο Παρίσι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγής που είναι ενήμερη για την υπόθεση και διατήρησε την ανωνυμία της, η χθεσινή απόφαση του Παρισιού δεν σημαίνει ότι θα ανασταλεί και η ναυπήγηση των Mistral.

Η Μόσχα ωστόσο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ρώσου υπουργού Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, θεωρεί ότι το Παρίσι θα εκπληρώσει τελικώς την υποχρέωσή του.

«Η Ρωσία θεωρεί ότι το συμβόλαιο θα εκτελεστεί όπως προβλέπεται από τη συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός.

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι βλέπουν πίσω από την απόφαση του Παρισιού αμερικανικό δάκτυλο και αμφισβητούν πλέον την αξιοπιστία της Γαλλίας ως εμπορικού εταίρου.

«Πού είναι οι εποχές που το Παρίσι δεν ενέδιδε στις πιέσεις από τις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του Ιράκ;» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας ντροπή την απόφαση του Παρισιού και σχολιάζοντας ειρωνικά ότι είναι ευτύχημα που ο Σαρλ ντε Γκολ δεν βρίσκεται στη ζωή.

Η Ρωσία αναμένει την παραλαβή δύο Mistral από τη Γαλλία -του δεύτερου τον επόμενο χρόνο. Το συμβόλαιο είναι ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και η Μόσχα λέγεται ότι το έχει καταβάλει στο μεγαλύτερο μέρος του, γεγονός που σημαίνει αθέτηση συμβολαίου κι επομένως αποζημίωση από την πλευρά της Γαλλίας.

Επιπλέον, το Παρίσι θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο άλλων 251 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα LCI.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου της γαλλικής εταιρείας STX που κατασκευάζει τα Mistral δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή εξέφρασαν «έκπληξη και οργή» μετά την αναστολή της ισχύος του συμβολαίου.

Ο Ζαν Μαρκ Περέζ, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι σε περίπτωση ματαίωσης του συμβολαίου κινδυνεύουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Γαλλία.

Σκληρή κριτική στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναστείλει την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral στη Ρωσία άσκησε σήμερα και η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

«Αυτή η απόφαση είναι πολύ σοβαρή γιατί είναι αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα [...] και αποκαλύπτει την υποτέλειά μας στην αμερικανική διπλωματία» σχολίασε χαρακτηριστικά η Λεπέν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή