Στην τελική ευθεία για τις συναντήσεις στο Παρίσι

Συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ του Μαξίμου και των εμπλεκομένων υπουργών
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 09:43
UPD:09:43
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα συμμετέχει σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

A- A A+

Στην τελική ευθεία πριν από τη διήμερη συνάντηση με την πλευρά των δανειστών της χώρας, από αύριο Τρίτη στο νούμερο 2 της οδού Andre Pascal στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα συμμετέχει σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αμέσως μετά, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συγκεντρωθούν όλοι οι υπουργοί που θα μεταβούν στο Παρίσι προκειμένου να μπουν και οι τελευταίες πινελιές. Χθες ο Πρωθυπουργός είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς του που θα μεταβούν στο Παρίσι.

Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία ώστε η ελληνική αντιπροσωπεία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ενιαία στάση και συγκεκριμένες διεκδικήσεις έναντι των δανειστών.

Στη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς και θα ενημερώνεται από τους στενούς του συνεργάτες που θα βρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρο, ενώ και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης, θα ενημερώνουν τον κ. Βενιζέλο.

Όπως έλεγε στο naftemporiki.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θεωρεί κομβικής σημασίας, όχι τη διήμερη συνάντηση, αλλά την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το πρώτο σκέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Παρίσι, αφού από την πορεία της θα καθοριστεί το κλίμα εντός του οποίου η χώρα και το πολιτικό προσωπικό της θα θα οδηγηθούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κυβερνητικό στέλεχος συνιστά υπομονή και σημειώνει ότι η απόφαση για σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών θεωρείται ειλημμένη και συνεπώς θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπάρχουν θέματα όπως για παράδειγμα η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, οι απολύσεις από το Δημόσιο φέτος και το επόμενο έτος, το ζήτημα των πλειστηριασμών και οι αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, που μόνο εύκολα δεν είναι.

Τα θέματα αυτά προκαλούν τριγμούς και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, κατά την πάγια τακτική του να αυξάνει την πίεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ. του β’ θερινού τμήματος της Βουλής ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, να νομοθετήσει ακόμη και χωρίς την «έγκριση» της τρόικας στο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα συνεδριάζει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης με τις πρώτες πληροφορίες να θέλουν το ΠΑΣΟΚ να καταθέτει πρόταση για θεσμοθέτηση ρήτρας απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση, ενταγμένη σε ένα πακέτο προτάσεων που θα καταθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή