Θαρραλέα, όχι ακραία στάση, στην κρίση της Ουκρανίας, λέει ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε.

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014 21:36
UPD:22:02
REUTERS/YVES HERMAN

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον διορισμό του, ο Τουσκ επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν.

A- A A+

Την ανάγκη η Ε.Ε. να δείξει μια θαρραλέα, αλλά όχι ακραία, στάση σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ,, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη.

Για το ίδιο θέμα η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, που διαδέχεται την Κάθριν Άστον στη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή την διπλωματική οδό.

Επιπλέον, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον διορισμό του ο Τουσκ επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν. 

Εξάλλου ο Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής από τον Δεκέμβριο, έκρινε ότι η προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα της οικονομικής ανάπτυξης είναι κάτι εφικτό.

EURONEWS

«Η εμπειρία μου ως Πρωθυπουργού δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ακόμη ότι θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας την επόμενη εβδομάδα.

EURONEWS

Ο διορισμός του 57χρονου Τουσκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στον στρατηγικό αυτό θώκο που συμβάλλει στον συντονισμό των Συνόδων Κορυφής μπορεί να θεωρηθεί πως στέλνει ένα μήνυμα στη Ρωσία, καθώς η Πολωνία, μια χώρα που ανήκε άλλοτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα αυτή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή