Αντ. Σαμαράς: Αποφασιστικότητα και σύνεση στο θέμα της Ουκρανίας

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014 18:42
UPD:31/08/2014 00:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας Πρωθυπουργός.

A- A A+

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην εκλογή νέου προέδρου της Ε.Ε. και τον διορισμό νέου επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εκλέξουν «αυτούς που νοιάζονται και εργάζονται για τη σταθερότητα και για την ενίσχυση της Ευρώπης, με έμφαση στην ανάπτυξη».

Και ενώ η Σύνοδος Κορυφής είναι σε εξέλιξη, από το σχέδιο δήλωσης των «28» που περιήλθε στην κατοχή το πρακτορείου Reuters, προκύπτει ότι η Ε.Ε. είναι σε ετοιμότητα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ε.Ε. να ετοιμάσουν τις νέες ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχετικά με την εμπλοκή της στην Ουκρανία. 

Στο σχέδιο αναφέρεται πως οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Μόσχας, αναλόγως των εξελίξεων. 

EURONEWS

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντα απηύθυνε προειδοποίηση για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγκαστούν να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν η τελευταία συνεχίσει να εμπλέκεται στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία. 

Και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την «πρόσφατη επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μιλάνο.

«Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το θέμα της πρόσφατης επίθεσης μονάδων του ρωσικού τακτικού στρατού» εναντίον της Ουκρανίας είπε η Άστον, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με αντικείμενο την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί απέναντι στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η ίδια υπογράμμισε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ να αποφασίσουν τα απαιτούμενα μέτρα.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες και τη μεταφορά όπλων και προσωπικού στην εμπόλεμη ζώνη και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία» προσέθεσε η Άστον.

Οι υπουργοί «είναι ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διένεξη. Χρειάζεται μία διαρκής λύση που θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» συμπλήρωσε.

EURONEWS

Ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις έκανε από τη δική της πλευρά η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να προμηθεύσει το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Είναι γεγονός ότι Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον μίας χώρας που θα ήθελε να συνδεθεί στενά με την Ε.Ε. Πρακτικά η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να… υπερασπιστεί το έδαφός της και τους πολίτες της και να βοηθήσουμε σε στρατιωτικό επίπεδο, ειδικά (στέλνοντας) στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της επειδή σήμερα η Ουκρανία πολεμά σε έναν πόλεμο εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση» στη Ρωσία.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή