Το χασμουρητό είναι μεταδοτικό και στους λύκους, σύμφωνα με νέα μελέτη, γεγονός που υποδεικνύει πως εμφανίζουν χαρακτηριστικά ενσυναίσθησης και εμπάθειας, όπως οι άνθρωποι.
Πέρα από τους ανθρώπους και τους λύκους, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται και στους χιμπατζήδες, τους μπαμπουίνους και τους σκύλους. Ένα απλό χασμουρητό μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα σε μία ομάδα του ίδιου είδους, δημιουργώντας μία αίσθηση ακούσιας αλλά επιτακτικής ανάγκης για μίμηση.
Η συμπεριφορά αυτή συνδέεται με αισθήματα συμπόνιας στους ανθρώπους, και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αισθήματα και οι κοινωνικές συμπεριφορές αυτές είναι πιο συνηθισμένες στα ζώα από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Η έρευνα έλαβε χώρα στο ζωολογικό πάρκο Τάμα στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου η επιστημονική ομάδα παρατήρησε μία αγέλη δώδεκα λύκων για 254 ώρες, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε μηνών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η συχνότητα του χασμουρητού ήταν σημαντικά πιο υψηλή όταν οι λύκοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μαζί. Η πιθανότητα να μεταδοθεί ένα χασμουρητό ήταν επίσης συνδεδεμένη με το πόσο δυνατό κοινωνικό δεσμό είχαν τα εμπλεκόμενα άτομα.
Παρά το γεγονός ότι η μελέτη εξέτασε τη συμπεριφορά μόνο ενός μικρού αριθμού λύκων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα. «Στους λύκους, καθώς και στα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα σκυλιά, το χασμουρητό είναι μεταδοτικό μεταξύ των ατόμων, ειδικά εκείνων που έχουν στενή σχέση», δήλωσε η Τερέζα Ρομέρο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μεταδοτικό χασμουρητό αποτελεί ένα κοινό πρωτόγονο χαρακτηριστικό που μοιράζονται διάφορα θηλαστικά μέσω κοινών προγόνων, και ότι η εν λόγω ικανότητα αποκαλύπτει μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των μελών μίας κοινωνικής ομάδας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, περίπου ο μισός ανθρώπινος ενήλικος πληθυσμός επηρεάζεται από το μεταδοτικό χασμουρητό, ωστόσο η αιτία πίσω από αυτό το φαινόμενο παραμένει απροσδιόριστη.