Με νέες κυρώσεις απειλεί η Δύση τη Ρωσία

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 22:20
UPD:22:27
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

«Το ξεκαθαρίσαμε φέτος τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα πρέπει να συζητηθεί (η επιβολή) και άλλων κυρώσεων», ανέφερε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων..

A- A A+

Σε επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία προσανατολίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το ζήτημα θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να απευθύνει προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα για νέα μέτρα αποκλεισμού. Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, που κατηγορείται ότι προχώρησε σε μια άμεση στρατιωτική επέμβαση, μια «επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας.

«Διαθέτουμε τα μέσα και τις κυρώσεις τις οποίες μπορούμε ασφαλώς να επιλέξουμε να εφαρμόσουμε» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, η οποία υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν αποκλείει καμία επιλογή» σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Η ίδια υποστήριξε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία είναι «το πιο αποτελεσματικό μέσο, το καλύτερο μέσο».
«Παρακολουθούμε, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, αλλά σίγουρα εδώ και εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, την κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ρώσων έναντι της Ουκρανία» κατήγγειλε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ακολουθώντας την γραμμή που έχει ορίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «τα διπλωματικά μέσα» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Δεν θεωρούμε ότι μια στρατιωτική λύση θα ήταν η κατάλληλη προσέγγιση» τόνισε η Ψάκι.

Μέρκελ: Θα συζητηθεί η πιθανότητα περαιτέρω κυρώσεων

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σάββατο θα συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά τις πρόσφατες πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρουσία ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος και νίκες των φιλορώσων αυτονομιστών επί του πεδίου.

«Λαμβάνουμε αναφορές για αυξημένη παρουσία Ρώσων στρατιωτών και για νέες ταραχές και προέλαση των αυτονομιστών σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν πολύ ήσυχες», ανέφερε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο.

«Το ξεκαθαρίσαμε φέτος τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα πρέπει να συζητηθεί (η επιβολή) και άλλων κυρώσεων. Επομένως, το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής και θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα αντιδράσουμε», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Ολάντ: Απαράδεκτο το ενδεχόμενο Ρώσοι στρατιώτες να βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα είναι «ανυπόφορο και απαράδεκτο» εάν αποδειχθεί ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ουκρανική επικράτεια, ενώ προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα οδηγήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

«Εάν αποδεικνυόταν αληθές ότι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος, αυτό θα ήταν ανυπόφορο και απαράδεκτο» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να σταματήσει αμέσως κάθε στήριξη που προσφέρει στους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Πάντως, κάλεσε επίσης την κυβέρνηση του Κιέβου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και να αποδεχθεί μια ευρεία αποκέντρωση για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στην περιοχή.

«Η Ευρώπη θα διατηρήσει (τις κυρώσεις σε ισχύ), και θα τις επεκτείνει περαιτέρω εάν η κλιμάκωση ενταθεί. Δεν το επιθυμώ αυτό, διότι δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Ρωσίας ούτε προς το συμφέρον το δικό μας» υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα αποτελεί μια δύναμη του 21ου αιώνα εάν δεν σέβεται τους κανόνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

EURONEWS
Γ.Γ. ΟΗΕ: Ανησυχία από τις πληροφορίες για επέκταση των συγκρούσεων

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ανησυχεί έντονα για τις πληροφορίες ότι οι συγκρούσεις την Ουκρανία επεκτάθηκαν νοτιότερα, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» της κρίσης, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση, ούτε μπορεί να επιτραπεί η συνέχιση της βίας και της καταστροφής που αυτή η σύγκρουση έχει επιφέρει στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Στεφάν Ντιζαρίτς μιλώντας στους δημοσιογράφος.

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ρωσία τα περί ύπαρξης στρατευμάτων της

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τις πληροφορίες ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες δρουν εντός του ουκρανικού εδάφους.

«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το υλικό δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή