Ουκρανία: Διεθνείς αντιδράσεις για το ρωσικό κονβόι

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 21:49
UPD:22:29
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας τονίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα φορτηγά αν δεν θέλει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις.

A- A A+

Αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να στείλει το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Ουκρανίας.  Για ρωσική εισβολή κάνει λόγο η Ουκρανία, συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ.

Το  Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε το βαθύτατο προβληματισμό του καθώς όπως είπε μονομερείς ενέργειες σαν και αυτή της Ρωσίας δυναμιτίζουν την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πληροφορίες ότι μια ρωσική αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα με την Ουκρανία χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντιζαρίκ.

«Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Με νέες κυρώσεις απειλούν την Μόσχα οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας τονίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα φορτηγά αν δεν θέλει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις.

Ο Μπεν Ρόουντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές ενέργειες πυροδοτούν την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης με επικίνδυνο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Ρόουντς, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να συζητήσει την κατάσταση αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόψε. Τόνισε ότι εάν δεν αποσυρθεί το κομβόι, η Ρωσία θα πληρώσει «επιπρόσθετο κόστος», εννοώντας τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μόσχα.

Νωρίτερα και το Αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε τη Ρωσία με κυρώσεις.

Αντιδράσεις από Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξέφρασε την αποδοκιμασία της» για την «απόφαση της Ρωσίας» να στείλει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία «χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού ούτε τη συμφωνία της Ουκρανίας», ενώ βλέπει μια «ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας λέγοντας πως το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή.

«Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας,

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ανέφερε για το επίμαχο ζήτημα πως αποφάσισε να στείλει το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Ουκρανίας, καθώς δεν μπορούσε να περιμένει άλλο από το Κίεβο να της δώσει το «πράσινο» φως.

Ανησυχεί η Μέρκελ

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι το ρωσικό κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε τα ουκρανικά σύνορα χωρίς την άδεια των αρχών σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η Μέρκελ επαίνεσε τη συνετή αντίδραση της Ουκρανίας μετά τις ενέργειες της Ρωσίας οι οποίες θα μπορούσαν να εντείνουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Η καγκελάριος έκανε επίσης έκκληση για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Η Μέρκελ ζήτησε από τους δύο ηγέτες να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία εκεχειρίας και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα των διεθνών συνόρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή