Δ. Στρατούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 14:15
UPD:14:17
EUROKINISSI

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

A- A A+

Στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα προωθήσει την επιβολή φόρου μόνο στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης, σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στρατούλης χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ως έναν αντικοινωνικό, φορομπηχτικό, αντισυνταγματικό φόρο, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί. Προσέθεσε ακόμη ότι το ορθό είναι να φορολογηθεί μόνο η πάρα πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, ιδιαίτερα εάν επιφέρει στους κατόχους της έσοδα και εισόδημα. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δίνει μάχη για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ από σήμερα».

Η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Απατώντας σε ερώτηση «που ακριβώς θα βρεθούν τα έσοδα των τριών δισ. ευρώ εάν καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ», ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε κοστολόγηση των μέτρων που θα αντικαταστήσουν τον συγκεκριμένο φόρο, χωρίς, όμως, να ληφθούν υπόψη οι δεσμεύσεις από το μνημόνιο.

«Εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε στην κυβέρνηση για να συζητήσουμε το πως θα εφαρμοστούν τα μνημόνια και να κοστολογήσουμε εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο των μνημονίων. Εμείς ερχόμαστε να καταργήσουμε τα μνημόνια και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Επομένως το θέμα είναι πως να διατυπώσουμε και να προβάλουμε στον ελληνικό λαό με έναν περισσότερο αξιόπιστο και συνεκτικό, πραγματοποιήσιμο αλλά και ριζοσπαστικό τρόπο το εναλλακτικό μας πρόγραμμα απέναντι στις πολιτικές των μνημονίων», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διευκρίνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει μία εντελώς διαφορετική φορολογική πολιτική, η οποία δεν θα στηρίζεται στον φόρο της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη «θα στηρίζεται κυρίως στη φορολογία του εισοδήματος, θα ανακουφίζει τα χαμηλότερα και μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και θα επιβαρύνει τα μεγάλα εισοδήματα, τον μεγάλο πλούτο και τα μεγάλα κέρδη. Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία επαναλαμβάνω ότι θα φορολογείται μόνο η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Θα κινηθούμε σε μια άλλη φορολογική πολιτική, για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, προοδευτικό με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, με χαμηλότερους συντελεστές και κυρίως με περισσότερες φορολογικές κλίμακες, που θα δίνουν προοδευτικότητα και μια φορολογική δικαιοσύνη».

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει φοροελαφρύνσεις

Εκτίμηση ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις, με δεδομένα τα «μηνύματα» που έχει στείλει η τρόικα. Προέβλεψε ότι τα όποια μέτρα ενδέχεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ΔΕΘ δεν πρόκειται να οδηγήσουν «σε ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση και σε οικονομική και κοινωνική ανάσα των λαϊκών νοικοκυριών».

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «κυβέρνηση υποταγής», η οποία ακόμη και να ήθελε δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις «εντολές» της τρόικας. «Αυταπάτες πολιτικές δεν έχουμε. Αυτή η κυβέρνηση που κατέστρεψε τη χώρα, που ταπείνωσε τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να αλλάξει πολιτικές. Πρέπει να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και οι πολιτικές των μνημονίων που εφαρμόζει», δήλωσε ο κ. Στρατούλης.

Επιπλέον βάρος για τους πολίτες ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ

Ο κ. Στρατούλης εξέφρασε την άποψη ότι από το σχέδιο καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ «τα λαϊκά νοικοκυριά και με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσουν ένα βαρύ λογαριασμό. Θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων που έχουν ΦΠΑ 6,5% ή 13% και θα πάνε σε ΦΠΑ 19% ή 21%. Και τα προϊόντα που είναι σήμερα σε χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ και που θα επιβαρυνθούν είναι τα βασικά είδη διατροφής, τα φάρμακα, το νερό, το ρεύμα».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή