Τα δύο «κλειδιά» για τις πολιτικές εξελίξεις

Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 12:13
UPD:13:08
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Κλειδί για τις πολιτικές διεργασίες το κρίσιμο προσεχές πολιτικό εξάμηνο θα είναι η στάση των δανειστών της χώρας πρωτίστως στο μείζον θέμα του χρέους και δευτερευόντως στην εξαγγελθείσα πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για σταδιακές φοροελαφρύνσεις.

Αυτό εκτιμά στο naftemporiki.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εκφράζοντας την άποψη ότι, αν στα δύο αυτά θέματα υπάρξει θετική εξέλιξη, τότε θα «ξεκλειδώσουν» οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση «τα πάντα είναι ανοιχτά» και όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί τόσο εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων όσο και στην κοινή γνώμη.

Ο Πρωθυπουργός από Δευτέρα αρχίζει έναν κύκλο σημαντικών επαφών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ξεκινώντας με την αυριανή συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όπου και αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή πιθανότατα μεθαύριο Τρίτη.

Την ίδια ημέρα,  θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ την Τετάρτη θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου ο Πιέρ Μοσκοβισί. Με δεδομένη τη στάση της Γαλλίας που ζητά χαλάρωση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και του γεγονότος ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι η επιλογή του Φρανσουά Ολάντ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ίσως και του εξαιρετικά κρίσιμου χαρτοφυλακίου της νομισματικής πολιτικής (αν αρθούν οι αντιρρήσεις Σόιμπλε), το ραντεβού αποκτά εξαιρετική σημασία, εν όψει και της συνάντησης στο Παρίσι.  

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής και αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου ο κ. Σαμαράς μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα μεταβεί στην Ουαλία για την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ την ίδια ώρα που οι εμπλεκόμενοι υπουργοί θα διαπραγματεύονται με την τρόικα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Ο μαραθώνιος του κ. Σαμαρά θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ δύο ημέρες μετά θα επισκεφθεί επίσημα τη χώρα μας ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός  Πέδρο Κοέλιο.

Μέχρι τότε, εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών μας ώστε σε συνάρτηση με το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση «να οριοθετήσει τα επόμενα βήματά της».    

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή