Γάζα: Νέα 24ωρη παράταση της εκεχειρίας

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 23:21
UPD:23:42
REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της Χαμάς στην περιοχή, η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την επιστροφή των σορών των δύο ισραηλινών στρατιωτών αυτά θα συζητηθούν σε νέες διαπραγματεύσεις μέσα σε περίοδο ενός μήνα.

A- A A+

Νέα συμφωνία για 24ωρη παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα συμφωνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, αναφέρει το BBC, αλλά και το CNN.

Η προηγούμενη συμφωνία έληγε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η νέα παράταση σύμφωνα με το Reuters ως στόχο έχει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και σε αυτή συναίνεσε και το Ισραήλ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στην ίδια πηγή.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι  η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε σε μερική άρση των περιορισμών στα «σύνορα» της Γάζας και επέκταση της αλιευτικής ζώνης στη θάλασσα της Γάζας.

Όσον αφορά σε σημαντικότερα ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της Χαμάς στην περιοχή, η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την επιστροφή των σορών των δύο ισραηλινών στρατιωτών αυτά θα συζητηθούν σε νέες διαπραγματεύσεις μέσα σε περίοδο ενός μήνα.

Σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης η Αίγυπτος ετοιμάζει τα σχετικά έγγραφα ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Λίγες ώρες πριν την λήξη της πενθήμερης εκεχειρίας, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους ότι η χώρα του θα απαντήσει «δυναμικά» σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα.

EURONEWS
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο … Ο στρατός είναι έτοιμος να χτυπήσει δυναμικά εάν ξαναρχίσουν οι ρίψεις ρουκετών», ανέφερε σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν στο Ασντότ, στο νότιο Ισραήλ, ενώ στις 16 Αυγούστου
ο επικεφαλής της Χαμάς για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Οσάμα Χαμντάν, έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook  ότι «το Ισραήλ πρέπει να αποδεχθεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού ή θα αντιμετωπίσει έναν μακρόχρονο πόλεμο.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους πολίτες και μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά. Από την πλευρά του Ισραήλ 64 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή