Βραβείο ερμηνείας για την Αριάν Λαμπέντ στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Ο Φιλιππινέζος Λαβ Ντιάζ τιμήθηκε με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 15:31

H 30άχρονη - γεννημένη στην Ελλάδα - Γαλλίδα ηθοποιός στην ταινία υποδύεται τη δεύτερη μηχανικό ενός φορτηγού πλοίου, η οποία ανακαλύπτει πως ο προκάτοχός της έχει πεθάνει.

A- A A+

Με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο η Αριάν Λαμπέντ, για τον ρόλο της στην ταινία «Fidelio (L'odyssée d'Alice)», σε σκηνοθεσία της ηθοποιού Λουσί Μπορλετό.

H 30άχρονη - γεννημένη στην Ελλάδα - Γαλλίδα ηθοποιός στην ταινία υποδύεται τη δεύτερη μηχανικό ενός φορτηγού πλοίου, η οποία ανακαλύπτει πως ο προκάτοχός της έχει πεθάνει. Διαβάζοντας το ημερολόγιο και τις αφηγήσεις του, θα αποφασίσει να αναθεωρήσει τη μέχρι τότε ζωή της και να την αλλάξει. Όλα αυτά διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μέσα σε ένα πλοίο, όπου ο καπετάνιος είναι ο πρώτος της μεγάλος έρωτας.

Η Αριάν Λαμπέντ σε σκηνή της ταινίας «Fidelio (L'odyssée d'Alice)».

«Σε αυτή την ταινία ήθελα να δημιουργήσω μια ρευστή κίνηση, κάτι ζωντανό, να δείξω τι είδους αισθησιασμός μπορεί να πηγάζει από ένα κλειστό πλοίο. Μου αρέσουν οι προκλήσεις, τα νέα πράγματα και αυτή η ταινία ήταν για μένα κάτι νέο», δήλωσε η ταλαντούχα ηθοποιός που είχε διπλή παρουσία στο Φεστιβάλ, αφού εκτός από το «Fidelio» έπαιζε και στην ταινία «Love Island» της Γιασμίλα Ζμπάνιτς από τη Βοσνία.

Ο Φιλιππινέζος Λαβ Ντιάζ τιμήθηκε με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη για την ταινία του «Mula sa kung ano ang noon».

Μεγάλος νικητής του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο αναδείχτηκε ο Φιλιππινέζος Λαβ Ντιάζ, ο οποίος τιμήθηκε με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη για την ταινία του «Mula sa kung ano ang noon». Ο Ντιάζ αφιέρωσε το βραβείο στον λαό των Φιλιππίνων και στον αγώνα τους. «Η ταινία βασίζεται στις παιδικές μου μνήμες. Αρχίζει από τα γεγονότα που προηγήθηκαν της επιβολής του στρατιωτικού νόμου (σ.σ. ο Ντιάζ αναφέρεται στη δικτατορία που επέβαλε ο Μάρκος το 1972). Ήταν η αρχή της πιο σκοτεινής στιγμής στην σύγχρονη ιστορία μας. Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας είναι πρόσωπα υπαρκτά, βεβαίως άλλαξα το ονόματα» δήλωσε ο 55άχρονος σκηνοθέτης.

Η Αγγελική Παπούλια σε σκηνή της ταινίας «A Blast».

Στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο διαγωνίστηκε και η ταινία «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα, η οποία όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει τελικά κάποια διάκριση, παρά τα εγκωμιαστικά σχόλια των κριτικών, ειδικά για την πρωταγωνίστριά του, Αγγελική Παπούλια («Κυνόδοντας» και «Άλπεις»).

Τα βραβεία

Χρυσή Λεοπάρδαλη
«Mula sa kung ano ang noon», Λαβ Ντιάζ (Φιλίππινες)

Βραβείο επιτροπής
«Listen Up Philip», Άλεξ Ρος Πέρι (Ηνωμένες Πολιτείες)

Βραβείο σκηνοθεσίας
Πέντρο Κόστα, «Cavalo Dinheiro» (Πορτογαλία)

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας
Αριάν Λαμπέντ, «Fidelio (L'odyssée d'Alice)», Λουσί Μπορλετό (Γαλλία)

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας
Αρτέμ Μπιστρόφ, «Durak»  (Ρωσία)

Ειδική Μνεία
«Ventos de Agosto», Γκαμπριέλ Μασκάρο (Βραζιλία).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς