Έναρξη προετοιμασιών για τη συνάντηση στο Παρίσι

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 09:55
UPD:09:57
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Ο Πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο ότι στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει μονομερώς τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ θα αναφερθεί και στον «οδικό χάρτη» των φοροαπαλλαγών που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Σε διμέτωπο αγώνα προκειμένου αφενός να λάβει το «ok» για τον «οδικό χάρτη» των φοροαπαλλαγών που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις 6 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ και αφετέρου να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος της χώρας, θα εξελιχθεί το «ταγκό» με την τρόικα στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Αν και η πλευρά των δανειστών, κατά την πάγια τακτική της, τηρεί σιγή ιχθύος, τα μηνύματα που φθάνουν στην κυβέρνηση από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες είναι διπλής ανάγνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ αντιδρά στην αύξηση των δόσεων για τις οφειλές στο δημόσιο, ενώ οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν διάθεση να «τρέξουν» το θέμα του ελληνικού χρέους και περιορίζονται στις γνωστές συστάσεις για πιστή τήρηση του προγράμματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο ότι στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει μονομερώς τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ θα αναφερθεί και στον «οδικό χάρτη», σε βάθους χρόνου, των φοροαπαλλαγών που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Από σήμερα, κυρίως οι εμπλεκόμενοι με τα προαπαιτούμενα και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες υπουργοί (Γκ. Χαρδούβελης, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας και Γ. Βρούτσης) ξεκινούν εντατικά «μαθήματα Γαλλικών» προκειμένου να μην υπάρξει καμία εκκρεμότητα στη συνάντηση με την τρόικα.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο και θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην ημεδαπή, το ΥΠΟΙΚ θα ανακοινώσει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 26 Αυγούστου όπου ανοίγει το Γ΄ Θερινό τμήμα της Βουλής και μέχρι τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα των δόσεων, που δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται αφού υπάρχει και το θέμα του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Πριν από τη ΔΕΘ το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει στη δημοσιότητα και το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ στις 25 Αυγούστου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο μεσοδιάστημα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου εκ νέου με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Τέλος στο μέτωπο των αποζημιώσεων των επαγγελματιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, η κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι αφού οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή