Ιράκ και οικονομία στο επίκεντρο των συνομιλιών της G8

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2004 15:12
A- A A+

Με ένα επίσημο δείπνο, στις 03.00 ώρα Ελλάδος, άνοιξε η ετήσια σύνοδος των αρχηγών των κρατών μελών της Ομάδος των Οκτώ (G8), στο Σι Αιλαντ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Στο δείπνο παρακάθησαν ο οικοδεσπότης Τζόρτζ Μπους και οι ηγέτες της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, όπως κι ο ασκών την προεδρία την Ε.Ε., πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, μετά και την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του αμερικανοβρετανικού σχεδίου για το Ιράκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/09/922244.htm , θα κυριαρχήσει το ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, αλλά και ο εκδημοκρατισμός στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, και φυσικά η παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η G8 αναμένεται να εγκρίνει και μία σειρά από μέτρα για την προστασία των αεροπορικών μεταφορών από τρομοκρατικές επιθέσεις. Η σύνοδος θα εξετάσει με ποιο τρόπο θα επεκταθούν αυτά τα μέτρα και στις υπόλοιπες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, που αποδίδεται στην Αλ Κάιντα, δημοσιεύτηκε ανακοίνωση που προειδοποιεί για επιθέσεις κατά αμερικανικών και δυτικών αεροπορικών εταιρειών, καθώς και κατά εγκαταστάσεων που επισκέπτονται, ή υποδέχονται δυτικούς υπηκόους στην αραβική χερσόνησο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή