Ε.Ε.: Αυξάνεται η βοήθεια προς το Ιράκ – Σκέψεις για αποστολή όπλων

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 23:10
UPD:23:13
REUTERS/ALAA AL-MARJANI

Η βοήθεια που διαθέτει η Επιτροπή προς το Ιράκ αυξάνεται πλέον στο ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.

A- A A+

Επιπλέον πέντε εκατομμύρια ευρώ εκταμίευσε η Κομισιόν  προκειμένου να συνδράμει  τους πληθυσμούς που έχουν εκτοπιστεί στο Ιράκ, ενώ παράλληλα εξετάζεται ο τρόπος που θα συντονιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η βοήθεια που διαθέτει η Επιτροπή προς το Ιράκ αυξάνεται πλέον στο ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.

«Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς περιλαμβανομένων των εθνοτικών ομάδων που έχουν εκτοπιστεί στα βουνά του Σίντζαρ» δήλωσε σήμερα η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Επίσης υπενθύμισε ότι το Κουρδιστάν φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες.

«Να μην ξεχνάμε ότι το Κουρδιστάν φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες, η βοήθεια θα είναι επίσης απαραίτητη για αυτούς τους πληθυσμούς» προσέθεσε η ίδια.

EURONEWS
Σκέψεις να δοθούν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ

Την ίδια ώρα ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. εξέφρασαν την πρόταση να δοθεί οπλισμός στους Κούρδους του Ιράκ, που πολεμούν τους τζιχαντιστές στα βόρεια της χώρας.

Στη σύνοδο των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με στόχο το συντονισμό των ενεργειών στο Ιράκ αλλά επίσης και στην Ουκρανία, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας δεν λήφθηκε κάποια απόφαση ωστόσο η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 28 για να συζητήσουν για το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στους Κούρδους του Ιράκ που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.

«Γνωρίζω καλά ότι στις χώρες της Δύσης είναι η περίοδος των διακοπών όμως εν τέλει εάν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, θα πω που πεθαίνουν σα ζώα (και επομένως οι ΥΠΕΞ) πρέπει να επιστρέψουν από τις διακοπές» τόνισε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Καμία χώρα δεν αντιτίθεται αλλά ορισμένες έχουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό καθώς απουσιάζουν οι υπουργοί τους αυτήν την εβδομάδα», εξήγησε ένας διπλωμάτης.

EURONEWS

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί για την οργάνωση αυτής της συνόδου όμως μόνο εάν υπάρχει λόγος» υπογράμμισε μια δεύτερη πηγή.

Το θέμα της παράδοσης όπλων είναι «το πλέον περίπλοκο και το πλέον ευαίσθητο» σύμφωνα με έναν ειδικό.

«Κανείς δε μπορεί να εμποδίσει ένα κράτος να δώσει όπλα, όμως το ζήτημα έχει ως εξής: είναι το πρέπον η Ε.Ε. να απαντήσει θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα;» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ, η Σουηδία είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Εν αναμονή μιας απόφασης για το ζήτημα αυτό, οι πρεσβευτές συμφώνησαν σήμερα για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής συνεργασίας και να ανατεθεί η αποστολή αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή