Διαδοχικές συσκέψεις με φόντο το ρωσικό εμπάργκο

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 13:47
UPD:14:59
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου.

A- A A+

Τρόπους να μετριαστούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. αναζητεί η κυβέρνηση, ενώ έκτακτες συσκέψεις για το θέμα θα πραγματοποιηθούν τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, οι εξελίξεις μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο τίθενται επί τάπητος σε έκτακτη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου. Στη σύσκεψη, στην οποία προεδρεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, γίνεται εκτίμηση των μέχρι τώρα επιπτώσεων και συζητούνται οι τρόποι αντιμετώπισης τη κρίσης.

Το «παρών» στη σύσκεψη δίνουν και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θα ακολουθήσει δεύτερη σύσκεψη στις 16.30 στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Ήδη πάντως, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων για την προώθηση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε..

Ειδικότερα, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν:

  • την προώθηση ροδάκινων και πορτοκαλιών στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.
  • την προώθηση των προϊόντων: Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ. 

Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο μεταξύ, τις επόμενες κινήσεις τους μετά το ρωσικό εμπάργκο θα εξετάσουν οι παραγωγοί –εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας σε σύσκεψη που θα έχουν σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Δεσμεύσεις για αποζημίωση των παραγωγών

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. «Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», διαβεβαίωσε.

Παρέπεμψε επίσης στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ δεν απέκλεισε να συγκληθεί και συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να απαντήσει και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες». «Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική (...) Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της, με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός», παρατήρησε, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το «αντευρωπαϊκό μέτωπο» που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αλλάξουμε συμμαχίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι το να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από την Ε.Ε. και να ταχθεί υπέρ αποσχίσεων θα ενείχε κινδύνους για το εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, διαβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι «δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» και ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μέσω του ΥΠΕΞ ασκούνται πιέσεις στη Μόσχα ώστε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα, η παραγωγή των οποίων βρίσκεται στην κορύφωσή της. 

ΔΗΜΑΡ: Δυσμενείς συνέπειες από κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ ζητεί ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο, τονίζοντας ότι κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων με αξιοποίηση του τρόπου διαχείρισης αντίστοιχων κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Ε.Ε.

Αναγκαίες είναι επίσης οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται καθώς και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ε.Ε., μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 400 εκ. ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων. «Οι πόροι αυτοί μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα», συμπληρώνει η ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ: Επιβάλλεται η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει την ίδια ώρα το ΚΚΕ, καταλογίζοντάς της πως «αντί να σταθεί αρωγός της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα της επιβίωσης, έρχεται να προσδεθεί στο άρμα Ε.Ε. και ΗΠΑ».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει πως επιβάλλεται η κυβέρνηση να στηρίξει «το εισόδημα της αγροτιάς διαχωρίζοντας τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία».

«Απαιτείται να αναπληρώσει η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Να πάρει άμεσα μέτρα για απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων φρούτων σε νοσοκομεία, στρατό, κατασκηνώσεις, ιδρύματα κλπ, σε τιμές κάλυψης του κόστους παραγωγής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το ρωσικό εμπάργκο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη φετινή φρουτοπαραγωγή και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, μετά τις ζημιές από χαλάζι και βροχοπτώσεις, και τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού από την πλευρά εμπόρων - εξαγωγέων.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Διορθώστε το οδυνηρό λάθος σας

Επικριτικοί εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έναντι των συσκέψεων που πραγματοποιούνται προκειμένου να βρεθεί λύση για τα προβλήματα που δημιουργεί το ρωσικό εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα έπρεπε να «καταναλώσουν φαιά ουσία» κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στην Ε.Ε., όπου αποφασίστηκε η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους ΑΝΕΛ το μόνο που απομένει στους κυβερνητικούς εταίρους είναι να διορθώσουν «αντρίκια το οδυνηρό λάθος» τους.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή