Ιράκ: Σύγχυση με πιθανή ετυμηγορία ανώτατου δικαστηρίου υπέρ Μαλίκι

Διάσταση ιρακικής κρατικής τηλεόρασης και άλλων αραβικών μέσων ενημέρωσης
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 13:41
UPD:13:46
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Ο Ιρακινός απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η ιρακική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ανώτατο δικαστήριο της χώρας χαρακτήρισε επισήμως το πολιτικό μπλοκ του απερχόμενου, σιίτη πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι ως το μεγαλύτερο στη νέα Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για τρίτη θητεία του κ. Μαλίκι στην πρωθυπουργία.

Μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι ο νεός, Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, τον οποίο ο κ. Μαλίκι επέκρινε για την μη παρέμβασή του στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εκλογής πρωθυπουργού, θα πρέπει να τον καλέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, δηλαδή να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Αραβικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, μεταδίδουν δήλωση από πλευράς του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία καμία απόφαση η οποία να δικαιώνει τον κ. Μαλίκι δεν έχει ληφθεί.

Ο Ιρακινός απερχόμενος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ταυτόχρονα κάλεσμα να αποχωρήσει από την θέση του, ακόμη και από σιιτικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς και μια σουνιτική, ακραία ισλαμιστική εξέγερση στο βορρά της χώρας.

EURONEWS

Οι επικριτές του θεωρούν ότι ο σιίτης μουσουλμάνος πολιτικός έπαιξε μοιραίο ρόλο, αποξενώνοντας την σουνιτική μουσουλμανική μειονότητα της χώρας.

Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον κ. Μαλίκι αναπτύχθηκαν την Κυριακή το βράδυ στους δρόμους της Βαγδάτης, σε μια επίδειξη δύναμης του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή