Σύλληψη για παιδική πορνογραφία κατόπιν ενημέρωσης από τη Microsoft

Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 12:07
UPD:12:32
EPA/JAGADEESH NV

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε να προσπαθεί να στείλει δύο εικόνες με παράνομο περιεχόμενο μέσω ενός λογαριασμού email στο live.com.

A- A A+

Στη σύλληψη  ενός άνδρα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος  κατηγορείται για την κατοχή και τον διαμοιρασμό υλικού παιδικής πορνογραφίας, οδήγησε ενημέρωση των αρχών από τη Microsoft.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το όλο θέμα έγινε αντιληπτό όταν μία εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού αποθηκεύτηκε στον λογαριασμό cloud storage του κατηγορούμενου στο OneDrive. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο κατηγορούμενος στη συνέχεια εντοπίστηκε να προσπαθεί να στείλει δύο εικόνες με παράνομο περιεχόμενο μέσω ενός λογαριασμού email στο live.com.

H σύλληψή του έγινε στις 31 Ιουλίου, και, σύμφωνα με το BBC, ο άνδρας – ηλικίας μεταξύ 20 και 30 – έχει προφυλακιστεί και μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε απολογία. Ένα αντίγραφο ένορκης βεβαίωσης με λεπτομέρειες για το κατηγορητήριο σε βάρος του δημοσιεύθηκε online από ιστοσελίδα που ειδικεύεται στη διαρροή εγγράφων των αρχών. Σύμφωνα με αυτό, ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι έλαβε τις εικόνες μέσω του Kik Messenger (εφαρμογής για chat), ενώ παράλληλα αντάλλασσε και λάμβανε εικόνες παιδικής πορνογραφίας στο κινητό τηλέφωνό του.

Όπως ανέφερε στο BBC αστυνομικός της Πενσιλβάνια, το έγγραφο ήταν αυθεντικό και η έρευνα προέκυψε κατόπιν σύστασης από πλευράς της Microsoft. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση, καθώς η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ήταν ενήμερος και για άλλες περιπτώσεις στις οποίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Διαδικτύου έχουν προβεί σε παρόμοιες ενημερώσεις.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα λίγο μετά τη σύλληψη άνδρα στο Τέξας για παιδική πορνογραφία μετά από ενημέρωση από πλευράς της Google για ύπαρξη τέτοιου υλικού στον λογαριασμό email του. Οι υποθέσεις, παρά το αδιαμφισβήτητα θεμιτό τους όσον αφορά στα αίτια των συλλήψεων, έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στην κοινότητα του Διαδικτύου, καθώς αποδεικνύουν ότι ευρέως χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες (όπως οι υπηρεσίες email) δεν έχουν πραγματικά προσωπικό/ απόρρητο χαρακτήρα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ούτε η Microsoft ούτε η Google παρείχαν το ενοχοποιητικό υλικό απευθείας στην αστυνομία: και στις δύο περιπτώσεις ήρθαν σε επαφή με το National Center for Missing and Exploited Children.

Προτεινόμενα για εσάς