Μεντβέντεφ: Σε ποια προϊόντα θα επιβληθεί «μπλόκο» εισαγωγών

Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 12:03
UPD:13:31
REUTERS/RIA Novosti
A- A A+

Τον κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβληθεί, από σήμερα 7 Αυγούστου, «μπλόκο» στις εισαγωγές, το οποίο θα διαρκέσει για ένα έτος ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ θα υπάρξει απαγόρευση σε φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν αφορά τις βρεφικές τροφές και οι Ρώσοι πολίτες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους στο εξωτερικό.

Παράλληλα ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από και προς την Ασία.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να επιβάλεις κυρώσεις και δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για εμάς, αλλά έπρεπε να τη λάβουμε», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μεντβέντεφ.

Επίσης προσέθεσε ότι το εμπάργκο μπορεί να αρθεί «εάν οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση. Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».

EURONEWS
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτός από τις παιδικές τροφές δεν θα επιβληθεί εμπάργκο και στα αλκοολούχα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού.

Αυτή η απόφαση είναι θετική για το ελληνικό κρασί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά επίσης πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Reuters, ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή