Την επαναλειτουργία διάβασης στη Ράφα ζητούν κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 19:15
UPD:19:17
REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Μία γυναίκα από την Παλαιστίνη στέκεται πίσω από ένα φράχτη, ενώ περιμένει στη συνοριακή πύλη της Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και νότιας Λωρίδας της Γάζας.

A- A A+

Την επαναλειτουργία της μεθοριακής διάβασης στη Ράφα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τη σταθεροποίηση του παλαιστινιακού θύλακα ζήτησαν η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με μια γερμανική διπλωματική πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Βρετανίας βλέπουν θετικά την προοπτική επαναλειτουργίας της διάβασης αυτής, του βασικού παράθυρου των απομονωμένων 1,7 εκατ. Παλαιστινίων της Γάζας προς τον έξω κόσμο.

Η αποκαλούμενη Αποστολή συνοριακής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σημείο διέλευσης της Ράφα (EU BAM Ράφα) ξεκίνησε το έργο της το 2005, εποπτεύοντας τη μεθοριακή διάβαση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Αποστολή διακόπηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Η Αίγυπτος έχει κλείσει κατ' επανάληψη τη διάβαση αυτή, αυξάνοντας τις πιέσεις στους κατοίκους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη τον αποκλεισμό που τους έχει επιβάλει το Ισραήλ από ξηράς και θαλάσσης. Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι μολονότι το Κάιρο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, είναι μάλλον απίθανο να δεχτεί το αίτημα της Χαμάς και να επιτρέψει μια ομαλή ροή εμπορικών αγαθών από και προς τη Γάζα.

Η Αίγυπτος επιμένει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη Ράφα θα πρέπει να γίνει με την Παλαιστινιακή Αρχή —και όχι με τη Χαμάς— και να μην αποτελεί τμήμα κάποιας συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ για τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Κινητοποίηση της Τουρκίας για τους Παλαιστίνιους τραυματίες

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τη δημιουργία μιας ασφαλούς αερογέφυρας προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει χιλιάδες τραυματισμένους Παλαιστίνιους σε τουρκικά νοσοκομεία για νοσηλεία.

«Χθες μίλησα με τον (Παλαιστίνιο) πρόεδρο Αμπάς και θέλουμε να μεταφέρουμε τους τραυματίες, χιλιάδες από αυτούς. Χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική βοήθεια και έχουμε ήδη διαθέσει κρεβάτια στα νοσοκομεία μας για αυτούς» δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή