Σε ισχύ η νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Αποσύρονται οι ισραηλινές δυνάμεις
Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014 08:05
UPD:08:25
REUTERS/FINBARR O'REILLY
A- A A+

Την απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο εφαρμογής της τριήμερης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε αργά τη Δευτέρα και τέθηκε σε ισχύ στις 8.00 το πρωί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θα ανακατανεμηθούν σε αμυντικές θέσεις έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα παραμείνουν εκεί», ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα ισραηλινοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδιδαν πως οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στη Γάζα για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον 32 υπόγεια τούνελ και δεκάδες φρεάτια πρόσβασης εντοπίστηκαν και ανατινάχθηκαν, λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η τριήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός επετεύχθη έπειτα από αιγυπτιακή πρόταση, την οποία και αποδέχθηκαν αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς.

EURONEWS

«Η Χαμάς ανακοίνωσε πριν από λίγο στην Αίγυπτο ότι αποδέχεται την τριήμερη εκεχειρία»», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

«Είχαμε ήδη αποδεχτεί την αιγυπτιακή πρωτοβουλία πριν από τρεις εβδομάδες», δήλωσε από την πλευρά του, στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρέγκεβ. «Η αιματοχυσία θα είχε αποφευχθεί εάν η Χαμάς την είχε τότε», δήλωσε.

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εκεχειρίας πάντως σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ μέχρι και βόρεια, σε περιοχές της Ιερουσαλήμ, ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή