Εξωσκελετοί για εργάτες με υπεράνθρωπη δύναμη

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 10:08
Daewoo
A- A A+

Οι ρομποτικοί εξωσκελετοί που δίνουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να μεταφέρουν με ευκολία αντικείμενα μεγάλου βάρους αποτελούν ένα αρκετά παλαιό όνειρο της επιστημονικής φαντασίας, το οποίο κάποιες φορές έχει βρεθεί και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση (χαρακτηριστικά παραδείγματα ο εξωσκελετός της Έλεν Ρίπλεϊ στο «Aliens» ή η «πανοπλία» του πρωταγωνιστή στο πρόσφατο «Elysium»- και φυσικά ο διάσημος πλέον «Iron Μan»).

Το συγκεκριμένο όραμα φαίνεται πως σύντομα θα γίνει πραγματικότητα- για την ακρίβεια, φαίνεται ότι έχει γίνει ήδη, αν κρίνει από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι από τη Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering στις εγκαταστάσεις της στο Όκπο-Ντονγκ, στη Ν. Κορέα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, η εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου στον χώρο της ναυπηγικής, στοχεύει στο επόμενο επίπεδο των διαδικασιών παραγωγής, εφοδιάζοντας εργάτες της με ρομποτικούς εξωσκελετούς που παρέχουν υπεράνθρωπη δύναμη.

Κατά τον Γκιλχοάν Τσου, επικεφαλής μηχανικό του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, το πιλοτικό πρόγραμμα έδειξε πως ο εξωσκελετός είναι πραγματικά χρήσιμος στους εργάτες. Η ομάδα του δουλεύει πάνω στη βελτίωση των πρωτοτύπων, έτσι ώστε να μπορεί να καθιερωθεί η χρήση τους στα ναυπηγεία, όπου ήδη ρομπότ χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα.

Ο εξωσκελετός (άνθρακας, κράμα αλουμινίου, ατσάλι) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα ύψους 1,60-1,85 μέτρων, ενώ ο εργάτης δεν νιώθει το βάρος του, καθώς η «στολή» είναι αυτοστηριζόμενη και ειδικά σχεδιασμένη για να ακολουθεί τις κινήσεις του χειριστή της. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι τρεις ώρες, και ο χρήστης μπορεί να περπατά σε κανονική ταχύτητα. Όσον αφορά στις επιδόσεις του, είναι δυνατό το σήκωμα αντικειμένων μάζας μέχρι και 30 κιλών.

Κατά τον Τσου, το feedback από τους εργάτες του πιλοτικού προγράμματος ήταν κυρίως θετικό, καθώς ήταν ευχαριστημένοι από το ότι ο εξωσκελετός του επέτρεπε να σηκώνουν βαριά αντικείμενα επανειλημμένα και χωρίς καταπόνηση- ωστόσο όλοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα έπρεπε να μπορεί να κινείται γρηγορότερα και να σηκώνει βαρύτερα φορτία. Σύμφωνα με τον Τσου, αυτός είναι πλέον ο στόχος- και πιο συγκεκριμένα τα 100 κιλά.

Προτεινόμενα για εσάς