Γνώμη: Η πλήρης μετάβαση

Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:07
FACEBOOK/DIGEA

Το κράτος, σε συνεργασία τόσο με την Digea όσο και με τη ΝΕΡΙΤ, μπορεί ακόμα και την ύστατη ώρα, σήμερα, σχεδόν ένα μήνα πριν από την ψηφιακή μετάβαση, να διορθώσει αυτό το λάθος.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή της Αττικής.

Η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι τα επόμενα σημεία στα οποία θα πάει η νέα τεχνολογία και θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών να βλέπουν επιτέλους με καθαρή εικόνα ελληνική τηλεόραση.

Οι πάροχοι δικτύου, η Digea δηλαδή και η ΝΕΡΙΤ, θα κληθούν να εφαρμόσουν το πλάνο (ισχύς εκπομπής, όρια εκπομπής κ.λπ.) που έχει εκδώσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με δική του ευθύνη.

Οσοι έχουν ζήσει έστω και για λίγο στις περιοχές κοντά στα σύνορα ξέρουν το πρόβλημα που υπάρχει με τις παρεμβολές, τόσο από τα ανατολικά όσο και από τα βόρεια σύνορα, ενώ παράλληλα θα περίμενε κανείς να αντιλαμβάνονται, κυρίως τα υπουργεία, ότι είναι πρωτίστως εθνικό θέμα οι κάτοικοι της χώρας να βλέπουν ελληνική τηλεόραση.

Πριν από λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια μου ο χάρτης κάλυψης της ψηφιακής τηλεόρασης στην περιοχή της Θράκης τον οποίο εξέδωσε το υπουργείο.

Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα κοιτώντας την περιοχή γύρω από την Ξάνθη ότι τα Πομακοχώρια, εκεί όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων μουσουλμάνων, δεν καλύπτονται από το ψηφιακό σήμα κι αυτό με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας.

Οι κάτοικοι, λοιπόν, των περιοχών αυτών, τους οποίους εδώ και χρόνια προσπαθούν να «προσεταιριστούν» διάφοροι, αποδίδοντάς τους σκοπίμως εθνικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν, θα μείνουν χωρίς ελληνική τηλεόραση, καθώς μετά τη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή δεν θα υπάρχει δυνατότητα λήψης του σήματος.

Για όποιον έχει ζήσει στο εξωτερικό είναι γνωστό ότι η τηλεόραση παίζει κι έναν εκπαιδευτικό ρόλο, καθώς βοηθά τους ξένους και τους ντόπιους -ειδικά στις νεαρές ηλικίες- να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα του τόπου τους.

Η δράση διάφορων κέντρων στην περιοχή των Πομακοχωρίων και η προσπάθεια που γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα είναι γνωστή στην Αθήνα εδώ και δεκαετίες.

Η παροχή δωρεάν δορυφορικών πιάτων και του σχετικού εξοπλισμού για να μπορούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να παρακολουθούν τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών των γειτονικών χωρών, η παροχή βιβλίων και άλλου είδους οπτικοακουστικού υλικού είναι μόνο μερικά από αυτά που παρέχονται σε Ελληνες πολίτες προκειμένου να μεταλλαχθούν συνειδήσεις, αισθήματα και «πιστεύω».

Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση αλλά και μεγάλη απορία προκαλεί το γιατί η ελληνική πολιτεία, στο σχεδιασμό που έκανε για την ψηφιακή τηλεόραση, δεν φρόντισε να συμπεριλάβει και τα Πομακοχώρια στην περιοχή κάλυψης.

Γιατί η ελληνική πολιτεία για μία ακόμη φορά έκλεισε τα αφτιά και τα μάτια της στην περιοχή της Θράκης;

Αν έχει γίνει κάποιο λάθος, ποτέ δεν είναι αργά. Το κράτος, σε συνεργασία τόσο με την Digea όσο και με τη ΝΕΡΙΤ, μπορεί ακόμα και την ύστατη ώρα, σήμερα, σχεδόν ένα μήνα πριν από την ψηφιακή μετάβαση, να διορθώσει αυτό το λάθος.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή