Νετανιάχου: Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται

Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 21:53
UPD:23:09
REUTERS/POOL

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Προειδοποίηση πως το Ισραήλ είναι έτοιμο, να συνεχίσει να μάχεται τους Παλαιστίνιους αντάρτες, αφότου ολοκληρώσει την πρωταρχική του αποστολή για την καταστροφή των τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, απηύθυνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου. 

«Αφότου επιτευχθεί ο στόχος της καταστροφής των τούνελ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενεργούν, σύμφωνα με τις ανάγκες για την ασφάλειά μας και μόνο σύμφωνα με τις ανάγκες μας να αμυνθούμε, μέχρις ότου πετύχουν τον στόχο της αποκατάστασης της ασφάλειας για εσας, του Ισραηλινούς πολίτες» διεμήνυσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. 

Η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα πληρώσει «δυσβάσταχτο» κόστος εάν συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, πρόσθεσε.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται» είπε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός βρίσκεται κοντά στο στόχο του, την εξουδετέρωση των σηράγγων στη Γάζα. Και αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος «ο στρατός θα ετοιμαστεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του με μοναδική του έγνοια την ασφάλειά μας» συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την αποστολή που ενδεχομένως θα αναλάβουν στο μέλλον οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Τα τούνελ της Χαμάς, πρόσθεσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, επέτρεπαν στην οργάνωση «να απαγάγει και να δολοφονεί πολλούς πολίτες».

«Θέλω να εκπληρώσω τους στόχους που θέσαμε, είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα --κάτι που θα προτιμούσα-- είτε με συνδυασμό των δύο. Προφανώς θα προτιμούσα μια διπλωματική λύση όμως όταν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» κατέληξε ο Νετανιάχου.

Άμεση ήταν η απάντηση της Χαμάς στο μήνυμα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. 

«Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Ο Νετανιάχου (ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) θέλει λανθασμένα να διεκδικήσει μια νίκη για την κυβέρνηση και τον στρατό του» πρόσθεσε.

Των δηλώσεων του Ισραηλινού Πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί πληροφορίες που είχαν μεταδώσει ισραηλινά κανάλια, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αποχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι ήταν κοντά στην επίτευξη του στόχου του να καταστρέψει όλα τα τούνελ της Χαμάς. 

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν πει πως η χώρα τους δεν προτίθετο να στείλει αντιπροσωπεία στη Αίγυπτο σήμερα για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας όπως ήταν προγραμματισμένο, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές.

REUTERS/BAZ RATNER

Ισραηλινοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης πως το Ισραήλ θα ολοκληρώσει την καταστροφή των τούνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι μαχητές και στη συνέχεια θα εξετάσει μονομερή απόσυρση από τη Γάζα. 

EURONEWS

Το Ισραήλ προχώρησε τη νύχτα της Παρασκευής σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ενώ ισραηλινά στρατεύματα συνέχιζαν το Σάββατο τις ευρείες επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα αναζητώντας έναν αγνοούμενο στρατιώτη.

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης αυτός ενδέχεται να είναι αιχμάλωτος της Χαμάς, αν και η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης υπογράμμισε ότι δεν τον κρατά και ότι είναι πιθανό να είναι νεκρός.

REUTERS/SUHAIB SALEM

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, ενώ εκατοντάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Από την πλευρά του Ισραήλ 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, καθώς και δύο Ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή