Πληροφορίες για αποχώρηση ορισμένων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα

Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 20:20
UPD:21:18
REUTERS/BAZ RATNER

Ισραηλινό τανκ κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

A- A A+

Ορισμένες χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αποχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν δύο ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια, αφότου ο στρατός ανακοίνωσε ότι ήταν κοντά στην επίτευξη του στόχου του να καταστρέψει όλα τα τούνελ της Χαμάς. 

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την ανάπτυξη των στρατευμάτων. 

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν πει πως η χώρα τους δεν προτίθετο να στείλει αντιπροσωπεία στη Αίγυπτο σήμερα για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας όπως ήταν προγραμματισμένο, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης πως το Ισραήλ θα ολοκληρώσει την καταστροφή των τούνελ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι μαχητές και στη συνέχεια θα εξετάσει μονομερή απόσυρση από τη Γάζα. 

Το Ισραήλ προχώρησε τη νύχτα της Παρασκευής σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ενώ ισραηλινά στρατεύματα συνέχιζαν το Σάββατο τις ευρείες επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα αναζητώντας έναν αγνοούμενο στρατιώτη.

EURONEWS

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης αυτός ενδέχεται να είναι αιχμάλωτος της Χαμάς, αν και η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης υπογράμμισε ότι δεν τον κρατά και ότι είναι πιθανό να είναι νεκρός.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, ενώ εκατοντάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Από την πλευρά του Ισραήλ 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, καθώς και δύο Ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η χώρα του διαθέτει αποδείξεις ότι σχεδόν οι μισοί από τους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 25 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μαχητές, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πολλών διεθνών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν είναι υπερβολικά μεγάλος.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει ότι τουλάχιστον το 80% των 1.669 Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ήταν άμαχοι και εκατοντάδες από αυτούς ήταν παιδιά. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε το Ισραήλ για «δυσανάλογες επιθέσεις χωρίς διακρίσεις» και ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή