Συνεχίζει να διχάζει τη συγκυβέρνηση το 15% της αξιολόγησης

Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 13:54
UPD:15:07
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διαρρέεται, κυρίως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

A- A A+

Σε διελκυστίνδα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξελίσσεται η αξιολόγηση στο Δημόσιο και ειδικότερα το κρίσιμο 15% , ποσοστό που ορίζεται ως υποχρεωτικό για όσους δημοσίους υπαλλήλους βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διαρρέεται, κυρίως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν ότι το 15% δεν θα αλλάξει.

Εκείνο που θα αλλάξει είναι ότι θα υπάρξουν και νέες ασφαλιστικές δικλίδες ώστε το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που θα βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση δεν θα κινδυνεύει με απόλυση ή να μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή να υποστεί μείωση του μισθού του.

Με τον τρόπο αυτό θα σταλεί και το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση: «ναι στην αξιολόγηση, αλλά όχι στην ανασφάλεια και τον φόβο των δημοσίων υπαλλήλων», λένε στο υπουργείο. Παράλληλα, το υπουργείο δεσμεύτηκε να καταθέσει το νομοσχεδίου για το νέο σύστημα αξιολόγησης, που επρόκειτο να έρθει το 2015, εντός του φθινοπώρου.

Αναφορικά με τις 6.500 απολύσεις από το Δημόσιο που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15000, τόσο το Μαξίμου όσο και ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνουν ότι αυτές θα γίνουν, αλλά μετά και από σχετικό αίτημα και του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει μια καταμέτρηση όχι μόνο των υπαλλήλων με τα πλαστά πιστοποιητικά, ειδικά όσων μονιμοποιήθηκαν με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, αλλά κι εκείνων που απομακρύνονται με προσωρινές διαταγές.

Πρόθεση του υπουργείου είναι αυτές οι απολύσεις να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 6.500 απολύσεων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι οι υπάλληλοι που σήμερα είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας και μέχρι το τέλος του έτους θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

Στο άλλο θέμα, αυτό με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το Μαξίμου δεν αποκλείει να δοθούν περισσότερες δόσεις - από πέντε, επτά - και μείωση των επιβαρύνσεων από το 2015, εφόσον διαπιστωθεί από την εκκαθάριση ότι τα ποσά που θα βεβαιωθούν είναι υψηλότερα από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

newsroom naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή