Γνώμη: Αλλαγή του μοντέλου

Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση του με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Ουσιαστική αλλαγή του μοντέλου της αξιολόγησης στο Δημόσιο, πριν καλά καλά αυτό ψηφιστεί, προωθείται από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο που θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο -μετά τις νέες προτάσεις που θα κατατεθούν- καμία σχέση δεν θα έχει με το τωρινό σχέδιο, καθώς μια από τις βασικές του παραμέτρους, το περίφημο ή περιβόητο -εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει κανείς- ποσοστό του 15% των ανεπαρκών δημοσίων υπαλλήλων θα πάψει να υφίσταται.

Πρόκειται για μια απόφαση που όσο κι αν δεν θέλει κανείς να το πει έχει έντονο άρωμα εκλογών αφενός, αφετέρου ωστόσο σηματοδοτεί ενδεχομένως και ένα νέο κύκλο σχέσεων εντός των τειχών της Νέας Δημοκρατίας.

Καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται με σθένος εδώ και καιρό το σκεπτικό της ποσόστωσης, αυτό είναι το δεύτερο «χτύπημα» του κυρίου Σαμαρά προς την οικογένεια Μητσοτάκη, μετά την άρνηση τοποθέτησης της Ντόρας Μπακογιάννη στη θέση του επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε.

Οπως γίνεται κατανοητό, υπό αυτό το πρίσμα η προετοιμασία για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις και την προοπτική εκλογών -είτε τον Οκτώβριο είτε το Μάρτιο- είναι διπλή και πολυεπίπεδη, την ώρα που ο λαός κάνει τα μπάνια του.

Παρά το κατανοητό του πράγματος και των λεπτών πολιτικών ισορροπιών που πρέπει να διατηρηθούν, στο τραπέζι υπάρχει πάντοτε και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Στην προκειμένη περίπτωση το «μπρος - πίσω» του πράγματος είναι προφανές, καθώς και τα πολιτικά οφέλη που αυτό θα δημιουργήσει.

Και σε αυτή την περίπτωση διαφαίνεται και πάλι πίσω από την υπαναχώρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα -άσχετα από το αν ήταν σωστή ή λάθος- η γνωστή πολιτική των πελατειακών σχέσεων μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών, η οποία ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια τη χώρα και στην οποία, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται η κατάσταση που έχουμε περιέλθει.

Δυστυχώς, χωρίς αποφάσεις που θα κόψουν γόρδιους δεσμούς δεν μπορεί να κινηθεί ένα κράτος και συνήθως οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αρεστές στο κοινό.

Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση στο Δημόσιο και είναι γνωστό σε όλους ότι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ούτε άριστοι είναι ούτε αγγελούδια.

Φυσικά, δεν ανήκουν και στην αντίθετη ομάδα από την άλλη, ωστόσο ένα ουσιαστικό και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούσε να κάνει μια χαρτογράφηση στο ποιος ανήκει πού και θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια.

Ας ελπίσουμε ότι παρά το έντονο άρωμα πολιτικής σκοπιμότητας που έχει η συγκεκριμένη κίνηση και το οποίο δεν υπόσχεται τα καλύτερα, αυτή τη φορά θα υπάρξει.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή