Κατέρρευσε η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 13:27
UPD:14:49
REUTERS/SIEGFRIED MODOLA
A- A A+

Πρόωρο τέλος μπήκε στην κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι η ισχύς της εκεχειρίας στη Γάζα έληξε.

Δύο ώρες μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας στις 8 το πρωί, οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ προειδοποιώντας για την εκτόξευση ρουκετών, ενώ σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στην πόλη της Ράφα στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις για την παραβίαση της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή της Ράφα.

EURONEWS

Ακολούθησε δήλωση εκπροσώπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που ανέφερε ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης πιθανότατα αιχμαλωτίστηκε από Παλαιστίνιους μαχητές κατά τη διάρκεια μάχης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σήμερα.

AL JAZEERA ENGLISH

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην 72ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε ότι ένα συμβάν στην περιοχή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, στο οποίο φέρονται να σκοτώθηκαν δύο ισραηλινοί στρατιώτες και αρκετοί Παλαιστίνιοι, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

ASSOCIATED PRESS

«Δύο (ισραηλινοί) στρατιώτες καθώς και ένας αριθμός Παλαιστινίων φέρονται να σκοτώθηκαν» στη διάρκεια μιας επίθεσης που εξαπέλυσαν παλαιστίνιοι μαχητές μέσω μιας σήραγγας στη Ράφα, ανέφερε ο κ. Σέρι σε ανακοίνωσή του.

«Ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες αυτές. Παρόλα αυτά, αν επιβεβαιωθούν, (το συμβάν) θα αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας (. . .) από μαχητές από τη Γάζα, η οποία θα πρέπει να καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ «κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις (. . .) να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην ανθρωπιστική εκεχειρία».

EURONEWS

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή δήλωσή τους τα ξημερώματα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, στη διάρκεια της οποίας όμως οι δυνάμεις εδάφους θα παρέμεναν στις θέσεις τους και δεν θα αποσύρονταν.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά θα μετέβαιναν στο Κάιρο προκειμένου να έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή