Κάιρο: Διαβουλεύσεις με στόχο εκεχειρία διαρκείας στη Γάζα

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 10:42
UPD:10:47
REUTERS/SIEGFRIED MODOLA

Από τις 8.00 το πρωί έχει τεθεί σε ισχύ η τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

A- A A+

Στο Κάιρο θα μεταβούν αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, στην παλαιστική αντιπροσωπεία θα μετέχουν αξιωματικοί της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από τη Δύση Φάταχ, της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ορισμένες μικρότερες οργανώσεις.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι συνομιλίες ενδεχομένως να ξεκινήσουν και σήμερα ανάλογα με το πόσο σύντομα θα μεταβούν οι αντιπροσωπείες στο Κάιρο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και το Ισραήλ θεωρούν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8.00 το πρωί έχει τεθεί σε ισχύ η τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

EURONEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε την προσωρινή εκεχειρία, στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς «ευκαιρία για ηρεμία» και κάλεσε τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, σε μία προσπάθεια να βρεθούν συγκλίσεις. «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος συνεννόησης», τόνισε ο Κέρι.

EURONEWS

Την επίτευξη συμφωνίας για τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Σύμφωνα με κοινή δήλωσή τους, στη διάρκεια της εκεχειρίας «οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους», κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν.

EURONEWS

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμέτωπος με τις διεθνείς επικρίσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί καμία εκεχειρία που θα σταματούσε το Ισραήλ από την ολοκλήρωση της επιχείρησης καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.

Αργότερα, αξιωματούχος στο γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ και ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα τηρήσουν την εκεχειρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή