Σλοβενία: Τρεις οι υποψήφιοι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 13:18
UPD:13:23
EC/THOMAS HALEY

Οι περισσότεροι Σλοβένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την ανικανότητα της Σλοβενίας να ορίσει η ίδια Επίτροπο της Ε.Ε.

A- A A+

Τρεις υποψηφίους για τη θέση του επιτρόπου για την Κομισιόν προτείνει η κυβέρνηση της Σλοβενίας, με την τελική επιλογή να εναπόκειται στον πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι υποψήφιοι της χώρας είναι η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς και η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Τάνια Φαγιόν.

Η απόφαση να αποσταλεί πρόταση με τρεις υποψήφιους στις Βρυξέλλες ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, στη Λιουμπλιάνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Ντέγιαν Ζιντάν, η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη των οκτώ παρόντων υπουργών, ενώ από τη σύσκεψη αποχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γκρέγκορ Βίραντ τονίζοντας ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε «πολιτική φάρσα».

Ο νυν Επίτροπος της Σλοβενίας στην Ε.Ε., Γιάνεζ Ποτότσνικ προτάθηκε από το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ που νίκησε στις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά αρνήθηκε να συμπεριληφθεί σε λίστα με άλλους υποψήφιους. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ποτότσνικ τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Γιούνκερ να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό γυναικών με προσόντα υποψήφιων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ διετέλεσε Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον και προηγουμένως αρμόδιος για την Επιστήμη και την Έρευνα.

Η απόφαση να προταθούν τρεις υποψήφιοι για τη θέση του Επιτρόπου, μεταξύ αυτών και η Άλενκα Μπράτουσεκ προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι περισσότεροι Σλοβένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την ανικανότητα της Σλοβενίας να ορίσει η ίδια Επίτροπο της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, STA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή