Αντιδράσεις εντός του ΕΛΚ για την υποψηφιότητα Πάτεν

Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Πάτεν
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2004 17:25
A- A A+

Η πλειονότητα των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του βρετανού Επιτρόπου, Κρις Πάτεν για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεθ Ιστουρίθ ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνάντησης των μελών του, ότι το ΕΛΚ προτείνει στους επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων το όνομα του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις Επιτρόπου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/17/926141.htm .

Σύμφωνα όμως με διπλωματικές πληροφορίες που επικαλείται το Associated Press, τουλάχιστον τέσσερις χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή την επιλογή: η Γαλλία, την οποία στη συνάντηση εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο (εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) και η Πορτογαλία την οποία εκπροσώπησε ο Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο.

Λίγο αργότερα η Γαλλία αμφισβήτησε την ανακοίνωση του ΕΛΚ ότι θα προτείνει τον Πάτεν. Μάλιστα, από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, επισημάνθηκε ότι οι προτάσεις αποτελούν αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι των πολιτικών κομμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή