Η δημοσιονομική πειθαρχία δένει τα χέρια της κυβέρνησης

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 16:54
UPD:17:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

\Πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κλήθηκαν, στη συνάντηση της Παρασκευής, στην κυριολεξία να τετραγωνίσουν τον κύκλο, όταν σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν μπροστά στην απαίτηση της τρόικας το κονδύλι για την μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2014, στη χρονιά δηλαδή που δημιουργήθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

A- A A+

Δύσκολη, όπως άλλωστε αναμενόταν, αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η στροφή προς την κοινωνία και παράλληλα η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής εντός του ασφυκτικού πλαισίου της ανάγκης πλεονασματικών προϋπολογισμών σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης.

Η συμμόρφωση της Κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους και η ταυτόχρονη τήρηση των υπεσχημένων, όπως για παράδειγμα η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κλήθηκαν, στη συνάντηση της Παρασκευής, στην κυριολεξία να τετραγωνίσουν τον κύκλο, όταν σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν μπροστά στην απαίτηση της τρόικας το κονδύλι για την μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2014, στη χρονιά δηλαδή που δημιουργήθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Με δεδομένο ότι η τρόικα το υπολογίζει στο 1 δισ. ευρώ εγκυμονεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού ακόμη και πέραν του 3% που είναι το όριο που θέτει η Κομισιόν για να μπει η οικονομία μιας χώρας σε επιτήρηση.  Κάτι τέτοιο βεβαίως θα έθετε εν αμφιβόλω το αφήγημα του πρωθυπουργού για οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

Έτσι επιλέχθηκε η λύση της αναβολής της συνάντησης της Δευτέρας με τους εκπροσώπους των ένστολων.

Την ίδια βέβαια ώρα η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο πλάνο καταβολής τόσο των αναδρομικών όσο και της επιστροφής στην προ του 2012 μισθολογική κατάσταση, σε βάθος πενταετίας που δεν εκτροχιάζει δημοσιονομικά τους επόμενους προϋπολογισμούς και με αυτό διαβουλεύεται με την τρόικα.

Μεθαύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ξεκινάει από την Αθήνα την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως επικεφαλής της Κομισιόν.

Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο ένας εκ των δύο ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που τον πρότεινε για την προεδρία της Κομισιόν δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η συνάντηση της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως κρύβει και εκπλήξεις με δεδομένο ότι εκκρεμεί από την ελληνικής πλευρά το όνομα του Έλληνα επιτρόπου.

Αν και αυτό μπορεί να ανακοινωθεί μέχρι τέλους της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ανακοινώσει το όνομα ακόμη και πριν τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ για να μη δημιουργηθούν οι γνωστοί συνειρμοί περί πιέσεων από την Ευρώπη. Το όνομα βέβαια του εκλεκτού της Αθήνας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.    

Δημήτρης Χατζηνικόλας


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή