Τα δύο μηνύματα της κυβέρνησης

Προχωρά με προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 08:51
UPD:09:19
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Χθες από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Χαρδούβελης, έστειλε το μήνυμα ότι στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια και τις άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα», σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία».

A- A A+

Γκίκας Χαρδούβελης και Σοφία Βούλτεψη έστειλαν χθες ένα σαφέστατο μήνυμα για το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να πορευτεί το προσεχές διάστημα και μέχρι την έναρξη της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε ο νέος ΥΠΟΙΚ στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στη θέση του έχει ακολουθήσει τον Πρωθυπουργό σχεδόν σε όλες τις σημαντικές, εντός και εκτός συνόρων, συναντήσεις, γνωρίζει τις θέσεις των δανειστών της χώρας και φυσικά γνωρίζει τις προθέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση θα κλείσει την εκκρεμότητα με τα προαπαιτούμενα με ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει ο κ. Χαρδούβελης στη Βουλή τις επόμενες ημέρες με στόχο αυτό να ψηφιστεί πριν από τη διακοπή στις 8 Αυγούστου, ώστε μέχρι τέλος του μηνός να εκταμιευτεί και η δόση του 1 δισ.

Χθες από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Χαρδούβελης, έστειλε το μήνυμα ότι στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια και τις άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα», σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία».

Όπερ μεθερμηνευόμενον, λέει στέλεχος της κυβέρνησης, η όποια συμμόρφωση με τις αποφάσεις «θα γίνει με τρόπο και κυρίως χρόνο που δεν θα επιβαρυνθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας». Άλλωστε η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Σημαντική εξέλιξη, που προκάλεσε ανακούφιση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη την απόρριψη από την Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας της αίτησης τη ΑΔΕΔΥ να ανασταλούν, ως αντισυνταγματικές, οι εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Βέβαια η ΑΔΕΔΥ έχει ένα δεύτερο ραντεβού τον ερχόμενο Οκτώβριο με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή της για το ίδιο θέμα.

Την ίδια ώρα μιλώντας στον Real FM η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επιβεβαίωσε ότι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται οι φοροελαφρύνσεις, με διαρκείς και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την πλευρά των δανειστών για το θέμα. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ και κυρίως προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι καλές είναι οι συζητήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, αλλά η κυβέρνηση «είναι ενιαία» και έχει αποφασίσει ότι «εφόσον τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και η χώρα πηγαίνει καλύτερα και στέκεται στα πόδια της, πρέπει και οι εταίροι μας να τηρήσουν τις δικές τους».

Στέλεχος της ΝΔ σημειώνει ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για άμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αιτήματα για επανεξέταση των 6.000 απολύσεων στο Δημόσιο εντός του έτους και της αξιολόγησης των Δ.Υ «δεν έχουν καμία τύχη».

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, για θέματα της πόλης του Πειραιά και φυσικά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή