Στο Μαλί εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αλγερινού αεροσκάφους

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 21:08
UPD:25/07/2014 00:24
REUTERS/STRINGER/SPAIN
A- A A+

Στην έρημο, στα βόρεια του Μαλί, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους με τους 116 επιβάτες της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας Swiftair, το οποίο χειριζόταν η Air Algerie και συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Μόλις ενημερώθηκα ότι συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν μεταξύ του Αγκουελχόκ και Κιντάλ» δήλωσε ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, σε μια συνάντηση που είχε στο Μπαμακό με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, χωρίς ωστόσο να δόσει περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο η κυβέρνηση της Αλγερίας δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Κοντά στην Μπουρκίνα Φάσο

Συντρίμμια του αεροσκάφους των αλγερινών αερογραμμών που εξαφανίστηκε σήμερα με 116 επιβαίνοντες μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου εντοπίστηκαν σε μια περιοχή στο βόρειο Μαλί, κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς της τελευταίας.

Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για την τύχη των επιβατών.

Λίγο αργότερα με δηλώσεις του στον Τύπο ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντιερέ, αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ δήλωσε: «Μόλις βρήκαμε το αλγερινό αεροσκάφος. Τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί (. . .) 50 χιλιόμετρα βόρεια της μεθορίου της Μπουρκίνα Φάσο» στην περιοχή Γκόσι του Μαλί.

Η πόλη Γκόσι βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης στο βόρειο Μαλί.

EURONEWS

«Μέχρι στιγμής δε διαθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την τύχη των επιβατών, όμως οι ομάδες μας εργάζονται πυρετωδώς» προσέθεσε ο στρατηγός.

Ο ίδιος δεν έδωσε καμία πληροφορία για τα αίτια της συντριβής.

Προτού ανακοινώσει ότι τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί, ο στρατηγός Ντιεντιερέ είχε δηλώσει ότι ένας αξιόπιστος μάρτυρας είχε δει το αεροσκάφος «να πέφτει» στην περιοχή του Γκόσι.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αξιόπιστο καθώς εμείς έχουμε επίσης κοιτάξει τις φωτογραφίες του ραντάρ που απεικονίζουν την εξέλιξη της πορείας του αεροσκάφους έως την εξαφάνισή του, η οποία συμπίπτει με την περιοχή που μας έχει υποδείξει ο πληροφοριοδότης μας» προσέθεσε ο ίδιος.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε την πτήση Ουαγκαντούγκου - Αλγέρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης η αλγερινή αεροπορική εταιρεία Air Algerie ανακοίνωσε ότι είχε χάσει την επαφή με αεροσκάφος της, το οποίο απογειώθηκε νωρίτερα από αεροδρόμιο στην Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.

Οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος τύπου McDonnell Douglas MD-83 ήταν 116, συγκεκριμένα 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, πάντως, έκανε λόγο για 119 επιβαίνοντες.

EURONEWS

Η πτήση είχε προορισμό το Αλγέρι.

Η εταιρεία αναφέρει σε σημείωμα που ανήρτησε στον ιστότοπό της πως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο στη 01:17 (τοπική ώρα) και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 (τοπική ώρα), ωστόσο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Από το πλήρωμα του αεροσκάφους, λίγο πριν αυτό εισέλθει στον αλγερινό εναέριο χώρο, είχε ζητηθεί να αλλάξει πορεία λόγω χαμηλής ορατότητας, ώστε να αποφύγει κίνδυνο σύγκρουσης με άλλο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλγέρι - Μπαμακό.

Μετά την αλλαγή πορείας, κάθε επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε.

Η τελευταία επαφή πραγματοποιήθηκε στις 01.55 τοπική ώρα και ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν πάνω από την πόλη Γκάο του Μάλι.

Στη λίστα των επιβατών περιλαμβάνονται 50 Γάλλοι, 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φασο, οκτώ Λιβανέζοι, τέσσερις Αλγερινοί, δύο Λουξεμβουργιανοί, ένας Βέλγος, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος, ένας Ουκρανός και ένας Ρουμάνος.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους συμμέτέχυν το Μαλί, ο Νίγηρας, η Αλγερία και η Γαλλία  σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη (Asecna).

Όπως έγινε γνωστό το ισπανικό αεροσκάφος MD83 που είχε ναυλωθεί από την αεροπορική εταιρεία Air Algerie είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πολιτικής αεροπορίας πριν από δύο-τρεις ημέρες και είχε διαπιστωθεί ότι βρισκόταν «σε καλή κατάσταση».

Φαμπιούς: Δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία θεωρία για την εξαφάνιση της πτήσης της Air Algerie που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Ουαγκαντούγκου για το Αλγέρι μεταφέροντας 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

«Δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμία υπόθεση αν δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα στοιχεία», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή