Συνετρίβη το αλγερινό αεροσκάφος

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 15:49
UPD:19:55
EURONEWS
A- A A+

Το αεροσκάφος της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας Swiftair, το οποίο χειριζόταν η Air Algerie και πραγματοποιούσε την πτήση Ουαγκαντούγκου - Αλγέρι τα ξημερώματα της Πέμπτης συνετρίωη στην περιοχή Τιλέμσι του Μάλι.

Η αλγερινή αεροπορική εταιρεία Air Algerie ανακοίνωσε ότι είχε χάσει την επαφή με αεροσκάφος της, το οποίο απογειώθηκε νωρίτερα από αεροδρόμιο στην Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.

Πρόκειται για την πτήση AH5017.

Οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος τύπου McDonnell Douglas MD-83 ήταν 116, συγκεκριμένα 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, πάντως, έκανε λόγο για 119 επιβαίνοντες.

Η πτήση είχε προορισμό το Αλγέρι.

Η εταιρεία αναφέρει σε σημείωμα που ανήρτησε στον ιστότοπό της πως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο στη 01:17 (τοπική ώρα) και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 (τοπική ώρα), ωστόσο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Από το πλήρωμα του αεροσκάφους, λίγο πριν αυτό εισέλθει στον αλγερινό εναέριο χώρο, είχε ζητηθεί να αλλάξει πορεία λόγω χαμηλής ορατότητας, ώστε να αποφύγει κίνδυνο σύγκρουσης με άλλο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλγέρι - Μπαμακό.

Μετά την αλλαγή πορείας, κάθε επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε.

Η τελευταία επαφή πραγματοποιήθηκε στις 01.55 τοπική ώρα και ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν πάνω από την πόλη Γκάο του Μάλι.

Στη λίστα των επιβατών περιλαμβάνονται 50 Γάλλοι, 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φασο, οκτώ Λιβανέζοι, τέσσερις Αλγερινοί, δύο Λουξεμβουργιανοί, ένας Βέλγος, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος, ένας Ουκρανός και ένας Ρουμάνος.

Τέσσερις χώρες συμμετέχουν στις έρευνες

Το Μαλί, ο Νίγηρας, η Αλγερία και η Γαλλία συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, όπως ανέφερε πηγή του Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη (Asecna).

«Επί του παρόντος δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς συνέβη στο αεροπλάνο δεδομένου ότι οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη από το Μαλί, τον Νίγηρα, την Αλγερία και τη Γαλλία που συμμετέχει μέσω της (στρατιωτικής) επιχείρησης Serval», δήλωσε η πηγή του Asecna, ο οποίος εδρεύει στο Ντακάρ.

«Το αεροπλάνο βρισκόταν σε εναέριο χώρο που ελέγχεται από τον Νίγηρα, από τον πύργο ελέγχου του Νιαμέι, παρ' ότι είναι πάνω από το έδαφος του Μαλί», διευκρίνισε η πηγή.

Ο Asecna ιδρύθηκε πριν από 55 χρόνια και σε αυτόν συμμετέχουν 17 αφρικανικές χώρες και η Γαλλία. Έχει υπό τον έλεγχό του έναν εναέριο χώρο 16,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όταν ρωτήθηκε για το πού ενδεχομένως κατέπεσε το αεροπλάνο η πηγή της υπηρεσίας δεν θέλησε να αναφέρει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. «Ακόμη αναλύουμε τα τεχνικά στοιχεία μέσω των σχεδίων πτήσης, των ηχογραφημένων συνομιλιών μεταξύ πιλότων και ελεγκτών, μέσω των δεδομένων από τις οθόνες των ραντάρ», είπε, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έπεσε το αεροπλάνο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. «Είναι πιθανό. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι πάντα επικίνδυνα για τα αεροπλάνα. Οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας μιλούσαν για καταιγίδες στην περιοχή», σημείωσε.

Πολλοί θα συνέχιζαν την πτήση τους για Γαλλία

Τουλάχιστον 22 από τους επιβάτες της πτήσης της Air Algerie από την Ουαγκαντούγκου για το Αλγέρι επρόκειτο να επιβιβαστούν σε άλλα αεροσκάφη για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό από πηγές των γαλλικών αεροδρομίων.

Δεκαπέντε από τους Γάλλους επιβάτες της πτήσης AH 5017 θα μετεπιβιβάζονταν στο Αλγέρι σε άλλο αεροπλάνο, με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

AEROPORT-OUAGADOUGOU.COM

Πιθανό σημείο συντριβής του αλγερινού αεροσκάφους.

Φαμπιούς: Προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια

Το αεροσκάφος της Air Algerie που εκτελούσε την πτήση από την Ουαγκαντούγκου για το Αλγέρι και χάθηκε ενώ πετούσε πάνω από το Γκάο του Μαλί «πιθανότατα συνετρίβη», επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Παρά τις εντατικές έρευνες, μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος του αεροσκάφους. Πιθανότατα συνετρίβη. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτήν τη φάση σε μια μεγάλης έκτασης ζώνη γύρω από την περιοχή του Γκάο, στο έδαφος του Μαλί», είπε ο κ. Φαμπιούς.

Όπως σημείωσε, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage συμμετέχουν στις έρευνες, προσπαθώντας να εντοπίσουν το αεροπλάνο στην περιοχή όπου εικάζεται ότι κατέπεσε.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τόσο η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί όσο και οι γαλλικές δυνάμεις που σταθμεύουν στον βορρά της αφρικανικής χώρας.

Ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί που εδρεύει στο Τιμπουκτού, είπε ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί πιθανότατα ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μαλί, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία. Ένας εκπρόσωπός της είπε ότι προς το παρόν οι αρχές «δεν μιλούν για συντριβή, παρά μόνο για εξαφάνιση από τα ραντάρ».

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες επικρατούσε κακοκαιρία, γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στην πτώση του αεροσκάφους. Ο ιστότοπος Maliactu, επικαλούμενος μια μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή, έγραψε ότι το MD83 ίσως να καταρρίφθηκε κατά λάθος από τους αντάρτες Τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ (MNLA) που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του βόρειου Μαλί.

Γάλλοι αναλυτές ωστόσο απέρριψαν την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, από τους 116 επιβάτες του αεροσκάφους, οι 51 ήταν Γάλλοι. Στον κατάλογο των επιβατών ωστόσο που έδωσε στη δημοσιότητα η αεροπορική εταιρεία Air Algerie, αναφέρεται ότι οι Γάλλοι επιβάτες ήταν 50.

Η εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι η δεύτερη αεροπορική τραγωδία για την Αλγερία από τις αρχές του έτους. Τον Φεβρουάριο, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό Hercules C-130 συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ επικρατούσε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 77 άνθρωποι.

REUTERS/HANDOUT

Η ιστοσελίδα του αεροδρομίου της Ουαγκαντούγκου, στα γραφικά στοιχεία της οποίας έχει συμπεριλήφθει ένα κερί δίπλα από τον αριθμό της πτήσης AH5017.

Δεν βρισκόταν στο αεροσκάφος η κόρη του Ραούλ Κάστρο

Διεθνή δίκτυα μετέδωσαν νωρίτερα ότι στο μοιραίο αλγερινό αεροσκάφος επέβαινε και η κόρη του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο και γνωστή ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, Μαριέλα.

Την πληροφορία μετάδωσε το CNN, επικαλούμενο τις αρχές πολιτικής αεροπορίας της Μπουρκίνα Φάσο.

Ωστόσο, αργότερο η πληροφορία διαψεύστηκε και, όπως όλα δείχνουν, η κ. Κάστρο βρίσκεται σώα και αβλαβής στην Αβάνα.

«Το αεροσκάφος βρισκόταν σε καλή κατάσταση»

Το ισπανικό αεροσκάφος MD83 που είχε ναυλωθεί από την αεροπορική εταιρεία Air Algerie είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πολιτικής αεροπορίας «πριν από δύο-τρεις ημέρες» και είχε διαπιστωθεί ότι βρισκόταν «σε καλή κατάσταση».

Το αεροσκάφος McDonnell 83 της ισπανικής εταιρείας Swiftair «το γνωρίζουμε, είπε περάσει από τη Μασσαλία πριν από δυο-τρεις ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ.

«Το είχαμε επιθεωρήσει και δεν βρήκαμε ουσιαστικά τίποτα, ήταν πραγματικά σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντίλ, είχε εντοπιστεί μόνο ένα ασήμαντο πρόβλημα στο σύστημα πέδησης. «Ειλικρινά, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να συνέβη στα 31.000 πόδια», τόνισε. Η καλή κατάσταση του αεροσκάφους «δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνέβη κάποια βλάβη, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη μας υπόθεση», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην Swiftair, είπε ότι πρόκειται για μια «νοικοκυρεμένη» εταιρεία. «Η Ισπανία φροντίζει να εποπτεύει τις εταιρείες της. Από εκείνη την πλευρά, δεν έχουμε κάτι να ερευνήσουμε», τόνισε.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, στη Γαλλία πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή