Προς Ολλανδία το αεροπλάνο με τις πρώτες σορούς, στα χέρια Βρετανών ειδικών τα μαύρα κουτιά

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 12:32
UPD:12:51
REUTERS/GLEB GARANICH

Το αεροπλάνο με τις πρώτες σορούς των θυμάτων της πτήσης MH17 απογειώνεται από το Χάρκοβο.

A- A A+

Το αεροσκάφος το οποίο θα μεταφέρει τις πρώτες σορούς θυμάτων της συντριβής του μαλαισιανού Boeing 777 από την Ουκρανία στην Ολλανδία απογειώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι από το Χάρκοβο με προορισμό το Αϊντχόβεν.

Πρόκειται για ολλανδικό στρατιωτικό μεταγωγικό τύπου Hercules C-130 με τις σορούς 16 επιβαινόντων του Boeing της Malaysia Airlines, το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ουκρανίας, της Ολλανδίας, της Μαλαισίας και της Αυστραλίας παρευρέθησαν σε τελετή μνήμης στο Χάρκοβο, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την ολλανδική τηλεόραση.

Ύστερα από ενός λεπτού σιγή και ομιλίες αξιωματούχων, τα ξύλινα φέρετρα φορτώθηκαν στο αεροσκάφος.

Αργότερα εντός της ημέρας αυστραλιανό αεροσκάφος θα μεταφέρει στην Ολλανδία τα φέρετρα με τις σορούς 24 θυμάτων της συντριβής του Boeing.

Στη Βρετανία τα «μαύρα κουτιά»

EURONEWS

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, τα οποία φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες παρέδωσαν σε Μαλαισιανούς αξιωματούχους, παραδόθηκαν ήδη στα χέρια Βρετανών ειδικών.

«Τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ 777 έφθασαν στη Βρετανία υπό την εποπτεία του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας)», ανακοίνωσε η επιτροπή στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα «μαύρα κουτιά» του Boeing θα μεταφέρονταν στη Μεγάλη Βρετανία για ανάλυση, μετά την αποδοχή σχετικού ολλανδικού αιτήματος.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιόνγκ Λάι δήλωσε ότι η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία ερευνά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους αποφάσισε να παραδώσει τα «μαύρα κουτιά» στην Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB), η οποία εδρεύει στο Φάρνμπορο της νότιας Αγγλίας, υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και θα αναλάβει να αναλύσει τα στοιχεία.

Η AAIB είναι αρμόδια για την έρευνα δυστυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και άλλων σοβαρών αεροπορικών περιστατικών.

Ο ίδιος είπε ότι είναι συνήθης η διαδικασία να στέλνονται τα «μαύρα κουτιά» για ανάλυση στο πλησιέστερο εργαστήριο που είναι εξουσιοδοτημένο από τον ICAO.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα «μαύρα κουτιά» συνόδευαν εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία και άλλα μέλη της διεθνούς επιτροπής της οποίας ηγείται η Ολλανδία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή