Αντιδρούν ΗΠΑ και Μ. Βρετανία σε πώληση πολεμικού πλοίου από τη Γαλλία στη Ρωσία

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 12:47
UPD:12:53
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία αρχείου) δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παράδοση της παραγγελίας θα ήταν «αδιανόητη» για την Μεγάλη Βρετανία υπό τις παρούσες συνθήκες.

A- A A+

Αντιδρούν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία στην παράδοση πολεμικού πλοίου από τη Γαλλία στη Ρωσία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παράδοση της παραγγελίας θα ήταν «αδιανόητη» για την Μεγάλη Βρετανία υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Πρέπει να πιέσουμε τη Ρωσία μαζί με όλους τους συμμάχους μας για να της πούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειές μαζί της όπως σύνηθως όταν μία χώρα συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο», είπε στους δημοσιογράφους.

Ανάλογη γνώμη με τη Μ. Βρετανία έχουν και οι ΗΠΑ, με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο να επαναδιατυπώνει την αντίθεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη συμφωνία Γαλλίας - Ρωσίας για εξοπλιστικά προγράμματα.

Τον περασμένο Ιούνιο Γαλλία και Ρωσία συμφώνησαν για την παράδοση από την πρώτη στη δεύτερη δύο πολεμικών πλοίων τα οποία μεταφέρουν ελικόπτερα.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το πρώτο πλοίο έχει σχεδόν κατασκευαστεί και ότι η παράδοσή του αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ερωτηθείς για την παράδοση του δεύτερου, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τη στάση της Ρωσίας.

EURONEWS

«Για την ώρα η Γαλλία θέλει οι κυρώσεις να είναι οικονομικές, γρήγορες και στοχευμένες», δήλωσε συνεργάτης του προέδρου, ενώ προσέθεσε ότι για την ακύρωση της παράδοσης του δεύτερου πλοίου θα πρέπει να αποφασιστούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή