Ουκρανία - αεροσκάφος: Συμφωνία μεταξύ ανταρτών – Μαλαισίας για τις έρευνες στο σημείο της συντριβής

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 20:52
UPD:20:57
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν λάβει εγγυήσεις για ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, ώστε να ξεκινήσουν την έρευνά τους.

A- A A+

Τα δύο «μαύρα» κουτιά του Boeing 777 που συνετρίβη στην Ουκρανία θα παραδοθούν σε Μαλαισιανούς εμπειρογνώμονες στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ. Στο Χάρκοβο και από εκεί στην Ολλανδία μεταφέρονται οι 282 σοροί που έχουν περισυλλέγει από το σημείο της συντριβής συμφωνήθηκε με τους φιλορώσους αποσχιστές.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ράζακ η κυβέρνηση της Μαλαισίας κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλεξάντερ Μποροντάι, τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, για να περισυλλεχθούν τα πτώματα από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

Σύμφωνα με τον Ράζακ, επετεύχθη επίσης συμφωνία για την παράδοση των δύο «μαύρων» κουτιών του αεροσκάφους σε μια ομάδα Μαλαίσιων ειδικών ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν λάβει εγγυήσεις για ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, ώστε να ξεκινήσουν την έρευνά τους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

«Κάτω από δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να συζητήσουμε τα προβλήματα που αφορούσαν όλους μας δηλαδή η διασφάλιση σημαντικών στοιχείων από το σημείο του δυστυχήματος, τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας και πάνω απ΄ όλα να περισυλλέγουν όλες οι σοροί αυτών που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος» δήλωσε ο Ραζάκ.

Σύμφωνα με  τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Μαλαισίας και αποσχιστών, τα 282 πτώματα που έχουν βρεθεί θα μεταφερθούν στο Χάρκοβο και θα παραδοθούν σε εκπροσώπους της ολλανδικής κυβέρνησης. Ο Ραζάκ δεν εξήγησε τι συνέβη με τα πτώματα που δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Τα 282 πτώματα θα μεταφερθούν στο Άμστερνταμ με ολλανδικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130. Θα συνοδεύονται από έξι μέλη της ομάδας της Μαλαισίας που επιβαίνουν επίσης στο τρένο.

Αφού ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις, τα λείψανα των Μαλαίσιων πολιτών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μαλαισία.

«Πρέπει να επισημάνω ότι μολονότι επιτεύχθηκε συμφωνία, θα πρέπει να γίνουν ακόμη ορισμένα βήματα για να ολοκληρωθεί. Υπάρχει ακόμη δουλειά, η οποία βασίζεται στη συνεχή, καλόπιστη επικοινωνία. Ο κ. Μποροντάι και οι άνθρωποί του μέχρι στιγμής έχουν συνεργαστεί», πρόσθεσε ο Ραζάκ.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν στιγμές που ήθελα να εκφράσω δυνατότερα την οργή και την οδύνη του λαού της Μαλαισίας και τη δική μου. Όμως κάποιες φορές πρέπει να εργαζόμαστε ησύχως ώστε να επιτύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή