Ουκρανία - αεροσκάφος: 282 σοροί έχουν περισυλλεγεί και θα μεταφερθούν στο Χάρκοβο

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 18:14
UPD:18:16
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Οι σοροί έχουν εναποτεθεί από την Κυριακή σε τρένο-ψυγείο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από εκεί που κατέπεσε το αεροπλάνο.

A- A A+

Συνολικά 282 σοροί έχουν περισυλλεγεί από το σημείο στο οποίο κατέπεσε το μαλαισιανό αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜΗ17, ωστόσο το τρένο στο οποίο έχουν μεταφερθεί δεν θα αναχωρήσει εάν δεν συνοδεύεται από διεθνείς ειδικούς, δήλωσε ένας από τους φιλορώσους αποσχιστές ηγέτες που ελέγχουν την ζώνη στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο.

«Υπάρχουν 282 σοροί στα βαγόνια. Δυστυχώς 16 θύματα δεν έχουν ακόμη βρεθεί», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντάι, «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η πτήση MH17 Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ μετέφερε 298 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς.

EURONEWS

Οι σοροί αυτοί των θυμάτων έχουν εναποτεθεί από την Κυριακή σε τρένο-ψυγείο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από εκεί που κατέπεσε το αεροπλάνο.

EURONEWS

Ο κ. Μποροντάι απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να επιτραπεί στο τρένο να αναχωρήσει από εκεί αν δεν συνοδεύεται από διεθνείς εκπροσώπους. «Θα επιτρέψουμε να αναχωρήσει το τρένο μόνον υπό διεθνή έλεγχο, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην αντίπαλη πλευρά», δήλωσε αναφερόμενος στην ουκρανική κυβέρνηση, η οποία έχει εξαπολύσει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των δυνάμεων των αποσχιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Το τρένο θα αναχωρήσει από το έδαφός μας μόνον αφού θα έχουμε μεταβιβάσει την ευθύνη γι' αυτό σε διεθνείς ειδικούς», σημείωσε, ενώ στην ερώτηση για το αν οι ειδικοί αυτοί θα πρέπει να συνοδεύσουν το τρένο καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής του, ο κ. Μποροντάι απάντησε «απολύτως».

Ολλανδοί ερευνητές με στολές που έφεραν τα αρχικά της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας για την αναγνώριση θυμάτων LTFO μπόρεσαν να εξετάσουν τις σορούς των θυμάτων το πρωί στον σταθμό του Τορέζ, στον οποίο βρίσκεται το τρένο.

EURONEWS

Ο κ. Μποροντάι σημείωσε επίσης ότι ομάδα περίπου δώδεκα Μαλαισιανών ερευνητών βρισκόταν καθ' οδόν για το Ντονέτσκ και κατηγόρησε το Κίεβο ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσει την άφιξή τους στην περιοχή.

«Ελπίζουμε πραγματικά να έρθουν παρ' όλα αυτά οι ερευνητές», κατέληξε ο κ. Μποροντάι, την ώρα που οι αποσχιστές, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν βρει τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου, σημειώνουν ότι θα τα παραδώσουν μόνον σε διεθνείς ερευνητές που θα μεταβούν στην περιοχή.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας που έχει σταλεί για την αναγνώριση των θυμάτων εξήρε τους εργαζόμενους στα ουκρανικά σωστικά συνεργεία οι οποίοι περισυνέλεξαν τις εκατοντάδες σορούς που είχαν διασκορπιστεί σε μια μεγάλη ακτίνα στην περιοχή στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο, λέγοντας ότι έκαναν «καταπληκτική δουλειά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή