Ενημέρωση για τις αγωγές κατά της Μονής Βατοπεδίου ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 13:54
UPD:14:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μπουγιώτης Ευάγγελος

Η μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

A- A A+

Ενημέρωση για την έκβαση των αγωγών του Δημοσίου κατά της  Ι.Μ. Βατοπεδίου ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Θωμάς Ψύρρας.

Όπως αναφέρουν οι τρεις βουλευτές, με τις υπ’ αριθ. 12953 και 12954/2014 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, απορρίφθηκαν δύο από τις αγωγές που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και τραπεζών. Οι αγωγές ασκήθηκαν προς υλοποίηση απόφασης του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου το Δημόσιο να διεκδικήσει τις αξιώσεις που είχαν προκύψει από τη διαδικασία ανταλλαγής ακινήτων με την Ι.Μ. Βατοπεδίου.

Με απόφασή του το Φεβρουάριο του 2010, υπενθυμίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ανακάλεσε την πράξη του προκατόχου του κ. Παπαθανασίου, με την οποία αποδεχόταν την υπ’ αριθ. 312/2009 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία προτεινόταν ως συμφέρουσα για το Δημόσιο, η συμβιβαστική πρόταση της Μονής Βατοπεδίου. Με την πρότασή της, η Μονή δήλωνε πρόθυμη να επιστρέψει στο Δημόσιο όσα ακίνητα, από τα ανταλλαγέντα με τη Βιστωνίδα, βρίσκονται ακόμη στην κατοχή της, καθώς και το τίμημα όσων από αυτά μεταβίβασε σε τρίτους, ενώ δήλωνε ότι το ζήτημα της κυριότητας της λιμνοθάλασσας και των παραλίμνιων εκτάσεων θα λυθεί στη δικαιοσύνη.

Ο κ. υπουργός, συνεχίζουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, έκανε αποδεκτή την άποψη της μειοψηφίας και απέρριψε την πρόταση συμβιβασμού, και ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να προχωρήσει στην άσκηση όλων των απαιτούμενων νομικών ενεργειών. Προς την κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με μοναδικό αντικείμενο την προώθηση όλων των νομικών διαδικασιών έναντι της Μονής Βατοπεδίου, προκειμένου να ανακτηθούν από το Δημόσιο όλα τα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν έναντι των εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.

«Για την επιλογή αυτή προέβαλαν έντονες ενστάσεις όλα σχεδόν τα μέλη της τότε Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής που εξέταζε την υπόθεση, επειδή περιέκλειε υψηλό ρίσκο για τα συμφέροντα του Δημοσίου», επισημαίνουν οι κ. Τσούκαλης, Αναγνωστάκης και Ψύρρας, υπενθυμίζοντας μάλιστα και την άποψη του τότε προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Αναστασόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «η απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης της Μονής και η δικαστική διεκδίκηση θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα όσο και επικίνδυνη στην έκβασή της».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση σχετικά με το πόσες αγωγές έχουν ασκηθεί κατά της Ι.Μ. Βατοπεδίου και πόσες έχουν εκδοθεί ενώ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν εάν σκοπεύουν να επαναδιαπραγματευθούν με την Ι.Μ. Βατοπεδίου προς εξεύρεση κοινής συμβιβαστικής λύσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή