Αναμένεται το βούλευμα του Ποινικού Τμήματος του A.Π. για το Βατοπέδι

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 19:41
UPD:19:44
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου η  αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Μποροδήμος κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 14 άτομα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε πως στο βούλευμα υπάρχουν κενά ως προς την παραπομπή των κατηγορουμένων και τη στοιχειοθέτηση των ποινικών τους ευθυνών, αφού η τότε Κυβέρνηση προωθούσε την ανταλλαγή των ακινήτων.

Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει πως το βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας  και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με το εν λόγω βούλευμα παραπέμπονται στο εδώλιο συνολικά 14 άτομα μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος Εφραίμ,  ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τέως υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) και δύο συγγενικά της πρόσωπα,  οι δικηγόροι  Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (πατέρας και αδελφός της συμβολαιογράφου).

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα για την παραπομπή της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη ως προς το εάν  γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή, ενώ   διαπιστώνει προβλήματα στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της Μονής έπεισαν τους υπολοίπους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις.

Θεωρεί ακόμη ότι δε θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας  το οποίο αποδίδεται  στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να παραπεμφθούν 4 μέλη του ΝΣΚ.

Σημειώνεται, ότι πριν από την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελικού λειτουργού είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ,  του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή