Μαξίμου: Επί τάπητος ευρωπαϊκές συμμαχίες και ενδοκυβερνητικές κόντρες

Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014 13:49
UPD:15:19
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης έναντι ειλημμένων αποφάσεων και για ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.

A- A A+

Η αναζήτηση συμμαχιών στην Ευρώπη εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για το χρέος της χώρας το φθινόπωρο και το κλίμα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με τις συνεχείς διαφοροποιήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αυτών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, είναι οι δύο πονοκέφαλοι του Μαξίμου στην παρούσα φάση.

Για μεν το πρώτο ο Πρωθυπουργός, έχοντας στο πλάι του τον νέο ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη, βολιδοσκόπησε, στη 40λεπτη συνάντηση την περασμένη Τετάρτη, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Μπορεί, λέει συνεργάτης του κ. Σαμαρά, η κ. Μέρκελ «να έχει τις γνωστές απόψεις της για επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και σκληρή δημοσιονομική πολιτική, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει από τώρα κοινωνός των θέσεων της ελληνικής πλευράς». Και αυτό ακριβώς έκανε ο Πρωθυπουργός.       

Ο κ. Σαμαράς προσβλέπει και στη στήριξη του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλον Γιούνκερ, με τον οποίο άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις, τόσο για το θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος, όσο και στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό νότο και την ανάπτυξη.

Η χθεσινή δίωρη συνάντηση στη Φλωρεντία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι προσβλέπει σε μία ακόμη συμμαχία εντός του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Στο Μαξίμου σημειώνουν με νόημα ότι Σαμαράς και Ρέντσι «έχουν κοινή γραμμή έναντι των πολιτικών λιτότητας και χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας». Έχουν επίσης κοινά συμφέροντα σε σχέση με τον αγωγό ΤΑΡ και το πιο σημαντικό αν το χρονοδιάγραμμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους τηρηθεί, οι όποιες διεργασίες θα συμπέσουν με την Ιταλική προεδρία.

Προβληματίζουν οι διαφοροποιήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, οι συνεχείς διαφοροποιήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ  για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και για εκείνες που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή, προκαλούν εκνευρισμό σε πολλά στελέχη και υπουργούς της ΝΔ. 
Το κλίμα επιβαρύνεται και από τη γνωστή κόντρα Καρμανλικών – Παπανδρεϊκών, είτε για την  ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα του 2009, είτε για τη στάση του κ. Παπανδρέου στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν ήταν αντιπολίτευση το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έγινε αποδέκτης της ενόχλησης του Πρωθυπουργού. Ωστόσο η κόντρα μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τις απολύσεις θα έχει συνέχεια, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης στο Βήμα παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση θα έχει σημαντικό πρόβλημα εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να ακολουθήσει δικές του πολιτικές γραμμές - ειδικά πάνω σε θέματα τα οποία έχουν περάσει και έχουν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης έναντι ειλημμένων αποφάσεων και για ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή