Συμμαχίες στην Ευρώπη αναζητεί ο Πρωθυπουργός

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 15:35
UPD:16:35
REUTERS/YVES HERMAN

Ο κ. Σαμαράς (φωτογραφία αρχείου) αναμένεται να συζητήσει με τον ιταλό ομόλογό του το μείζον θέμα της ανεργίας και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.

A- A A+

Σύμμαχο στην πολιτική διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού χρέους αναζητεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, με δεδομένο ότι ο τελευταίος έχει πρωτοστατήσει στις συζητήσεις για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, κόντρα στις επιταγές του Βερολίνου.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του στη Φλωρεντία, μετά από πρόσκληση του Ιταλού Πρωθυπουργού -μετέβη απευθείας από τις Βρυξέλλες- αναμένεται να συζητήσει και το μείζον, για τις δύο χώρες, θέμα της ανεργίας, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για κονδύλια 300 δισ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας και φυσικά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η αναζήτηση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρίνεται αναγκαία εν όψει τις διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου, η κατάληξη της οποίας, λόγω των απαιτήσεων της τρόικας, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση και οι πληροφορίες για πρόθεση, από πλευράς των δανειστών της χώρας, να συνδέσουν την απομείωση του χρέους με νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια.

Στο εσωτερικό μέτωπο, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τον Σεπτέμβριο η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις θα ανακοινωθούν από 1/1/2015.

Σήμερα ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, μιλώντας στον Real FM, ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα φέρει συγκεκριμένο σχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις.

Χθες Πέμπτη υπήρξε συνάντηση, εφ' όλης της ύλης, της επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων στο θέμα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, στον αριθμό των 72 δόσεων. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή