Εντός της ημέρας η εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν

Θεωρείται βέβαιη
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 12:39
UPD:12:47
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

Η εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως επόμενου προέδρου της Κομισιόν αναμένεται να επιβεβαιωθεί την Τρίτη, οπότε και θα εμφανισθεί μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο ελπίζοντας να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σε σύνολο 751 ψήφων.

H υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ υποστηρίζεται από 26 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνολο 28, με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ουγγαρία να είναι οι μόνες οι οποίες αντιτίθενται, ενώ αναμένεται να τον στηρίξουν, πέραν του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόσο οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, όσο και οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι.

Την Τρίτη ο κ. Γιούνκερ, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε για ένα επενδυτικό πρόγραμμα (ιδιωτικό και δημόσιο) ύψους 300 δισ. ευρώ για να αναθερμανθεί η οικονομία της Ευρώπης, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους και να λειτουργήσει η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια.

EURONEWS

Είπε ακόμη ότι θα εργασθεί για την κατοχύρωση ελάχιστου κοινωνικού μισθού σε κάθε χώρα - μέλος της Ε.Ε. και υποσχέθηκε να προστατεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη από «τις ιδιοτροπίες της εποχής», αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση και τους περιορισμούς της κρατικής βοήθειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή