Ισραήλ: Επί τάπητος η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 06:48
UPD:09:20
REUTERS/AMMAR AWAD
A- A A+

Η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, όπως μετέδωσε ο κρατικός ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός. Ωστόσο, στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται αρκετά μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την πρόταση απέρριψε και η Χαμάς, η οποία διά του εκπροσώπου της, Φάουζι Μπαρχούμ, απέκλεισε την εφαρμογή εκεχειρίας χωρίς την ύπαρξη πλήρους συμφωνίας για τη διένεξη με το Ισραήλ. «Η εκεχειρία χωρίς συμφωνία αποκλείεται. Σε καιρό πολέμου δεν εφαρμόζουμε κατάπαυση του πυρός για να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαρχούμ.

Το αιγυπτιακό σχέδιο απέρριψε με τη σειρά της και η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, απειλώντας μάλιστα με κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι ακριβές, πρόκειται για παράδοση και την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Η μάχη μας κατά του εχθρού θα ενταθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

EURONEWS

Η Χαμάς ζητεί τον τερματισμό των βομβαρδισμών, του αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος επεβλήθη από το 2006, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των κρατουμένων που συνελήφθηκαν και πάλι αφού απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει φτάσει τους 187, ενώ τουλάχιστον 1390 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ασράφ αλ-Κέντρα.

Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής θύματα, ωστόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί από τις εκρήξεις των ρουκετών.

Χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Αιγύπτου οι ΗΠΑ

Ως θετικό βήμα υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία της Αιγύπτου οι ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η κίνηση αυτή «θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας το συντομότερο δυνατόν».

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, ο υπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε «άμεσες» συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κυβερνητικούς αξιωματούχους της Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εργαστούν ώστε να βρεθεί μια λύση «σε αυτή την επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση», τόνισε.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

EURONEWS

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 25 επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της νύκτας, ενώ δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα έπεσαν στο έδαφος του Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν θύματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

Παράλληλα, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την Αίγυπτο κατά του θερέτρου Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ τραυμάτισαν τέσσερις πολίτες, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας, οι οποίες θεωρούν ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη χερσόνησο του Σινά για να τορπιλίσουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή